Eurozona ne želi sopstvenu digitalnu valutu

Dodajte komentar

Karl-Ludvig Tiele, član odbora Bundesbanke, jedne od najvećih evrposkih banaka, potvrdio je da eurozona ne razmatra uvođenje digitalne valute. “Digitalni novac centralne banke, koji bi bio alternativa gotovini, trenutno nije realna mogućnost, niti Bundesbanka planira da u skorije vrijeme uvede takvu novinu“, rekao je Tiele.

Izjava je suprotna prethodnoj izjavi Jens Veidmana, šefa Bundesbanke, koji je rekao da bi digitalna valuta, koja bi bila uporediva sa bitkoinom, potencijalno mogla da bude bezbjednija alternativa za građane Evrope.

Tiele je, takođe, upozorio investitore da su mogući veliki gubici:“Vidimo brzo povećanje vrijednosti, što donosi rizik od brzih gubitaka.”

Evropska centralna banka je već predložila regulisanje digitalnih valuta kao što je bitkoin, uprkos ranijim izjavama da je vlada bila nemoćna da reguliše kriptovalute.

Uprkos odbacivanju koncepta kritovaluta u eurozoni, druge zemlje još uvjek razmatraju uvođenje nacionalnih digitalnih valuta. Primjera radi, Rusija i Dubai već rade na izradi nacionalnih digitalnih valuta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *