Edvard Snouden predstavio svoju prvu mobilnu aplikaciju

Edvard Snouden, koji je i dalje u Rusiji, skoro sigurno neće biti izručen SAD. Ipak, poznati američki špijun ne sedi skrštenih ruku, pa je tako nedavno predstavio svoju prvu mobilnu aplikaciju koja se bavi – bezbjednošću doma.

Aplikacija Haven, dostupna je u prvoj fazi samo za pametne telefone koji rade na Googleovom mobilnom operativnom sistemu Android, a zamišljena je kao lični asistent koji će vam pomoći u nadziranju sopstvenog doma ili kancelarije.

Snouden ističe da se Haven ne instalira na glavni uređaj koji koristite, već na neki od starijih Android pametnih telefona koje ste odbacili za dnevno korišćenje, ali ga još čuvate. Naravno, moguće je kupiti i novi uređaj, a Snouden predlaže da bude iz kategorije jeftinijih.

Detekcijom bilo kakve promjene u prostoru koji nadzire, Haven će obavještavati vlasnika slanjem kriptovane poruke na primarni uređaj, i to preko aplikacije Signal.

Snouden je uvjeren da jedino Signal može da ponudi zadovoljavajući nivo bezbjednosti, iako je ostavio mogućnost korišćenja i Tor mreže za slanje obavještenja s Havena na glavni uređaj koji koristite.

Osim toga, tu je i mogućnost preuzimanja programskog koda Haven aplikacije, naravno potpuno besplatno.

Iako je Android osnova svega, obavještenja o promjenama u prostoru koji se nadzire može da prima i Appleov iPhone. Ukoliko bude zainteresovanih investitora i donatora, korisnici će možda u budućnosti imati priliku da u uređaj za nadzor pretvore i svoj stariji iPhone.

Check Also

Crnoj Gori dodijeljena oznaka za sigurna putovanja “Safe Travels”

Oznaka “Safe Travels” dodijeljena je za 29 privrednih subjekata, uglavnom hotela, nekoliko turističkih agencija, kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *