9 najkonkurentnijih zemalja na svijetu za poslovanje

Dodajte komentar

Poslovna škola INSEAD je objavila svoj godišnji „Index konkurentnosti Global Talent” (GTCI), koji mjeri sposobnost zemalja da se takmiče za talente.

Najbolje rangirane zemlje uglavnom dijele ključne osobine, uključujući obrazovne sisteme koji zadovoljavaju potrebe tržšta kao i politike zapošljavanja koje favorizuju fleksibilnost, mobilnost i poduzetništvo.

Na popisu dominiraju evropske zemlje, a nordijske države se posebno dobro kotiraju, zauzimajući tri od 9 najboljih mjesta.

U nastavku je popis 9 najkonkurentnijih zemalja prema GTCI indexu:

9. Finska – Sjevernoevropska država je sveobuhvatna za formalno obrazovanje, visoko rangirana u ovoj svojoj sposobnosti, što rezultira rastom domaćeg biznisa. Poslovno okruženje Finske takođe je visoko rangirano (6. mjesto), predvođeno vrlo snažnim regulatornim okruženjem.

8. Danska – Skandinavska zemlja zauzima treće mjesto u ukupnom poretku i za poslovno okruženje i za sposobnost rasta domaćih talenata. Njen formalni obrazovni sistem takođe je među najboljima na svijetu (6. mjesto)

7. Luksemburg je prešao sa trećeg mjesta 2016. godine na 7. mjesto ove godine, ali je i dalje najbolja zemlja kada je u pitanju sposobnost privlačenja globalnog talenta. Luksemburg se ističe i zadržavanjem svog domaćeg talenta (3. mjesto), uglavnom zahvaljujući međunarodnom ugledu koje ima kao središte industrije i finansija.

6. Australija – takođe jedna od najboljih zemalja kada je u pitanju privlačenja talenata iz inostranstva (6. mjesto). Australija posjeduje veliki bazen vještina upravljanja/menadžmenta na visokom novou, kje su potrebne za zemlju koja želi da bude konkurentna u poslovnom sektoru. Njeno formalno obrazovanje (4. mjesto) među najboljima je na svijetu.

5. Švedska – Švedska je izvrsna kada je u pitanju zadržavanje talenata, na četvrtom mjestu je u podindeksu. Sa dobrim formalnim obrazovanjem i dobrim cjeloživotnim pristupom obrazovnim kursevima, radna snaga u zemlji posjeduje odličnu bazu stručnih i tehničkih vještina, kao i vještina dobrog upravljanja na visokom nivou.

4. Sjedinjene Američke Države – uglavnom zbog svoje vodeće mreže univerziteta, SAD zauzimaju drugo mjesto u podindeksu „rast”, koji mjeri sposobnost neke zemlje da razvija talente kroz univerzitetske programe, pripravnčke i druge obuke.

3. Ujedinjeno Kraljevstvo – Velika Britanija sveukupno dobro funkcioniše, osim kada su u pitanju stručne i tehničke vještine radne snage. Magnet je za talente, sa dobrom spoljnom otvorenošću, iako izvještaj konstatuje da je moguće da će Brexit uticati na ovu stavku.

2. Singapur – Suverena grad-država u jugoistočnoj Aziji zauzima prve redove kada je u pitanju njeno poslovno okruženje i sposobnost da privuče njabolje globalne talente, uz visoke rezultate i za sve ostale mjere.

1. Švajcarska – zauzima vrh u ukupnom poretku zbog svojih jakih performansi u svim stubovima GTCI modela, a posebno pokazuje izvrsnu sposobnost privlačenja i zadržavanja najboljih talenata. Ipak, Švajcarska zaostaje u varijablama koje se tiču rodne ravnopravnosti.

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *