7 zanimljivosti o najsigurnijem avionu na svijetu

Dodajte komentar

Air Force One može odjednom primiti 70 putnika i 26 člana posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova te prolaze posebne sigurnosne provjere.

Air Force One nije ime određenog aviona

Naprotiv, ono se daje svakom avionu u kojem putuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u određenom trenutku. Riječ je zapravo o imenu koje koristi avio kontrola kako bi izbjeglo eventualno miješanje s nekim drugim avionima koji putuju u isto vrijeme u istom pravcu. Vojni avion u kojem se nalazi predsjednik naziva se Army One, a helikopter Marine One, piše punkufer.

Predsjednik ima dva ista Boinga 747-200B

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država obično leti u jednom od dva identična preuređena Boinga 747-200B, koji su napravljeni kako bi zaštitili vrhovnog komandanta ove zemlje od svih eventualnih opasnosti.

Air Force One je tehnološka tvrđava

Avion je napravljen tako da može izdržati elektromagnetski puls, ima sistem koji blokira radare pa niko ne može pratiti putanju predsjednikovog putovanja, ali i mogućnost razoružavanja projektila iz potencijalnih neprijateljskih letjelica. Opremljen je svim naprednim tehnološkim spravama koje su potrebne predsjedniku SAD-a u njegovoj pokretnoj kancelariji. Upravo zato Air Force One se naziva i letećom Bijelom kućom.

Air Force One ne mora nikad da sleti

Air Force One može prevesti predsjednika gdje god treba bez zaustavljanja. To je ostvarivo jer se dopuna goriva odvija u vazduhu uz pomoć posebnog aviona.

Air Force One leti više nego drugi avioni

Maksimalna brzina preuređenih Boinga 747 iznosi 1126 kilometara po satu, a može letjeti na visini od 13.700 metara. Klasični putnički avioni lete na visini od oko 10.000 metara.

Air Force One ima i mini bolnicu

Dva identična Boinga 747-200B preuređena su tako da je unutrašnjost aviona podijeljena na tri nivoa i sve ukupno 370 kvadratna metra. Sastoji se od životnog prostora za predsjednika sastavljenog od spavaće sobe, kupaonice, teretane, kancelarije i mini bolnice s operacionom salom. U avionu se nalazi i kuhinja koja odjednom može nahraniti stotinu osoba.

Samo za odabrane kuvare

Air Force One može odjednom primiti 70 putnika i 26 člana posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova te prolaze posebne sigurnosne provjere. Od toga nisu isključeni ni kuvari. Kada idu u nabavku namirnica za avion, recimo, čine to u tajnosti kako bi smanjili mogućnost od eventualnog pokušaja trovanja predsjednika. U vazduhu pak na raspolaganju su 24 sata dnevno i pružaju uslugu kao iz najboljih svjetskih restorana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *