Slim zaradio 3,5 puta na kupovini “New York Times”-a

Dodajte komentar

Meksički milijarder Karlos Slim još je jednom dokazao kako ima “dobar nos” za ulaganja. Prema navodima “Financial Timesa”, telekomunikacioni mogul prodao je polovinu svog udjela u američkom dnevnom listu “New York Times” uzevši, prema svemu sudeći, sasvim lijepu dobit. Podsjetimo, Slim je donedavno posjedovao 17 odsto akcija uglednog američkog lista, a akcionar je postao prije 10 godina.

Prve akcije “New York Timesa” kupio je 2008. godine stekavši 6,4 odsto udjela. Godinu dana kasnije ulaže dodatnih 250 miliona dolara kroz kredit toj medijskoj grupaciji koju je – kao i većinu štampanih medija – snažno pogodio pad oglašivačkih prihoda zbog globalne ekonomske krize. Kredit mu je pružao pravo na opcijsku da kupi akcije ”New York Timesa”, a to je pravo Slim i iskoristio 2015. godine udvostručivši svoj udio.

Slim je ostvario sasvim lijep profit. Još u februaru 2009. godine akcija je vrijedjela četiri dolara, a danas iznosi gotovo 19 dolara. Samo ove godine cijena je skočila 40 odsto. Ipak, koliko je Slim zaradio nije želio da otkrije.

Transakcija je zamišljena na način da novoosnovana fondacija otkupi akcije od Slima za 250 miliona dolara, ali u obliku konvertibilnih trogodišnjih obveznica koje dospijevaju u decembru 2020. godine. Prema navodima Bloomberga, na taj će način Slim ostvariti poresku olakšicu. Inače, ovo nije prvi put da je Slim dobro zaradio kupujući imovinu koju je u tom trenutku rijetko ko želio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *