Naslovne strane dnevnih novina za 22. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Novac traže i kupci stanova

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za kompaniju Ave Maria Koljčević ni juče nije održano u Privrednom sudu zbog novih pristiglih prijava, koje još nijesu obrađene, već je odloženo za 17. januar. Stečajni upravnik Dragan Smolović saopštio je Vijestima da je stiglo ukupno 47 prijava potraživanja, a među novim prijavama su fizička lica koja su prijavila svoja potraživanja od ove bivše građevinske firme.

Otvaranje kasni jer čekaju dozvole

Fabrika Novog duvanskog kombinata (NDK) nije još počela sa radom zato što investitor BMJ industries nije dobio upotrebne dozvole, odnosno priključke za struju i vodu koje treba da obezbijedi Glavni grad. Osnivač i vlasnik kompanije Ahmad Bkairat kazao je da je sve spremno za otvaranje i da bi fabrika trebala da počne sa radom u februaru naredne godine. Ugovor sa Vladom i Glavnim gradom je predviđao da ona bude ove godine.

Više uzimaju, biće za plate i penzije

Predlog budžeta za narednu godinu obezbijediće izvršavanje svih javnih funkcija i međunarodnih obaveza, očuvanje postojećeg nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru, redovnu isplatu penzija uz njihov rast, kao i isplatu svih vrsta socijalnih davanja koja su kroz njihovo redefinisanje dodatno povećana.

Dnevne novine

Zakoni da se prilagode potrebama biznisa

Prilikom izrade zakonske regulative treba voditi računa o neophodnosti unošenja preduzetničkog duha u sve zakone koji se tiču biznisa, ocijenili su u Montenegro biznis alijansi (MBA). Predstavnici MBA, na čijem je čelu Zoran Vulević, naveli su da se zalažu da se svi zakoni lcoji se tiču biznisa što više prilagode njegovim potrebama.

Novi sistem doprinosi efektivnijem upravljanju

Sistem menadžmenta za upravljanje uslugama u informacionim tehnologijama (IT), ISO 20000:2011, koji je razmotren na sjednici Odbora Privredne komore (PKCG), doprinijeće efektivnijem upravljanju promjenama, zadovoljstvu zainteresovanih strana, kao i poboljšanju usluga.

PDV će jednokratno povećati cijene

Povećanje PDV-a udar je na standard svih građana, ali to je mjera koja najravnomjernije pogađa sve i uticaće jednokratno na povećanje cijena, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović. On je tokom rasprave o Predlogu zakona o budžetu za 2018, koja je počela juče u Skupštini, kazao da u 2013. godini kada je PDV povećan na 19 odsto nije bilo inflacije.

O ugovoru sa EPCG 22. januara

Akcionari pljevaljskog Rudnika uglja trebalo bi da na vanrednoj skupštini 22. januara razmotre odluku o utvrđivanju smjernica za zaključenje dugoročnog ugovora o isporuci uglja sa Elektroprivredom (EPCG) za potrebe Termoelektrane Pljevlja.

Dan

Kupili DKP da prave zgrade

Pravni zastupnik Zetagradnje Ratko Radonjić -juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da kompanija u kojoj je zaposlen nije do današnjeg dana uspjela da preuzme cjelokupnu imovinu Duvanskog kombinata Podgorica, iako je kupoprodajna cijena od 13.2016.000 eura u potpunosti isplaćenajoš 2015. godine. On je istakao da je Zetagradnja dosad preuzela tek trećinu kupljenih objekata i polovinu zemljišta. Nepoštovanje sporazuma i ugovora potpisanih sa Vladom Crne Gore, kako svjedok navodi, proizvelo je ogromnu štetu kompaniji Zetagradnja. Proces vodi sudija Ana Vuković.

Imovinom tajkuna DPS-a platili državni dug

Kao i svake godine, poslanici opozicije i vlasti su različito diskutovali o predlogu Zakona o budžetu. Dok su ga članovi Vlade i poslanici vladajuće koalicije hvalili na sva usta, dio opozicije, koja se vratila u poslaničke klupe, oštro ga je kritikovao ukazujući na politiku zaduživanja koja državu može dovesti do bankrota. Budžet za 2018. godinu iznosi dvije milijarde, a njime je predviđeno zaduživanje od 296 miliona, sa mogućnošću dodatnog zaduženja od 104 miliona, odnosno do 400 miliona eura. Pored povećanja PDV-a na 21 odsto i akciza, ministar finansija Darko Radunović je naveo da će krizni porez na plate iznad prosjekaostati 11 procenata.

Dobili garanciju da se zaduže 240 miliona eura

Svjetska banka (SB) odobrila je Crnoj Gori garanciju od 80 miliona eura, kojom će biti omogućeno zaduženje države od 200 do 240 miliona eura, pod povoljnijim uslovima i sa nižom kamatnom stopom, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Pobjeda

Budžet za vlast razvojni, dok je za DF čista šminka

Budžet za narednu godinu za vlast je realan, razvojni i garant isplata plata, penzija i socijalnih davanja, dokje za opoziciju čista šminka i nastavak dužničke spirale koja vodi u bankrot. Parlamentje juče počeo raspravu o budžetu za narednu godinu koji iznosi dvije milijarde eura i rebalansu za ovu od 9,5 miliona.

Novi duvanski se otvara u februaru

Očekujemo da će nova fabrika duvana u Podgorici početi da radi u fabruaru 2018. godine, najavio je vlasnik arapske kompanije BMJ Industrija i Novog duvanskog kombinata Ahmad Bkairat. On je kazao da su do sada u podgoričku fabriku uložili 18 miliona eura.

Uslov za jeftinije zaduženje do 240 miliona

Odbor direktora Svjetske banke Crnoj Gori je odobrio juče u ponoć po našem vremenu garanciju od 80 miliona eura, kojom omogućava državi niže kamate na zaduženje do 240 miliona eura saopštenoje iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *