Marković: Crna Gora peta u Evropi po rastu ekonomije

1 komentar

Crna Gora je peta u Evropi po nivou rasta ekonomije, istakao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Marković je naglasio da je godina za nama bila veoma teška, ali da se Vlada ozbiljno uhvatila u koštac sa izazovima i ostvarila pozitivne rezultate.

“Ovo je bila veoma teška godina, puna neizvjesnosti i strahova. Javne finansije su nam bile uzdrmane, ekonomija u izazovu. Vlada se ozbiljno uhvatila s tim izazovom i ponosan sam na rezultate. Stabilizovali smo javne finansije, budžtet se odlično realizuje, ekonomiju smo podigli. Crna Gora je na petom mjestu u Evropi po nivou rasta ekonomije”, istakao je on na sastanku sa privrednicima.

Marković se osvrnuo i na odluku Svjetske banke da nam odobri garanciju vrijednu 80 miliona eura za podršku državnom budžetu.

“Svjetska banka je Crnoj Gori odobrila 80 miliona eura. To će nam puno značiti da uđemo u refinansiranje javnog duga”, ocijenio je predsjednik Vlade.

Dobijanje garancije, dodao je on, ima i političku dimenziju.

“Crna Gora je dobila snažno povjerenje kod međunarodnih finansijskih institucija. Ovo je poruka da u Crnu Goru treba ulagati i da postoje povoljni uslovi poslovanja”, istakao je Marković.

 

Predsjednik Privredne komore, Velimir Mijušković očekuje da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biti iznad 4, a u narednoj više od 3 odsto.

“S obzirom na iznijeta predviđanja o kretanjima svjetske ekonomije, ne vidim razlog da se i u kasnijim periodima taj rast ne nastavi”, istakao je Mijušković.

Kako je kazao rastu BDP-a u ovoj godini doprinijeli su rast u sektoru građevinarstva od 43,4 odsto kao posljedica inteziviranja rada na auto putu, izgradnja regionalne i lokalne putne infrastrukture i realizacija investicija u sektorima turizma i energetike.

“Podsticaj rastu daje turizam gdje je za deset mjeseci zabiljezeno 20,7 odsto više dolazaka i 15,2 odsto vise noćenja turista. Na rast su uticali i povećanje proizvodnje u pojedinim sektorima, povećana kreditima aktivnosti banaka te neto priliv stranih investicija”, dodao je on.

Mijušković je istakao da je prosječan broj zaposlenih za deset mjeseci ove godine bio veći 3 odsto nego u istom periodu lani.

Uprkos tome, ističe on, kao naglašen problem crnogorske ekonomije ostaje visoka nezaposlenost, posebno mladih.

“Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u periodu januar- oktobar 2017. nalazilo se za 20,3 odsto više nazaposlenih u odnosu na uporedni period prošle godine”, istakao je on.

Ekonoska kretanja u ovoj godini, zaključio je on, karakteriše rast većine indikatora: bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti i zarada.

CdM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe
    Evo ga redovni dokoni sjednik sa vijecem staraca a u vezi daljnjeg umrtvljivanja CG ekonomije, a kako odgovara sinekuristima i neznavenim birokratama, stto je ono cemu teze podjednako i premijer po formalnom osjecaju i privredeno udruzenje koje se ne bavi privredom vec svojim paradrzavnim poslusnistvom i netalasanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *