Duvanski će godišnje proizvoditi tri milijarde cigareta brenda „mac“ i „oscar“

Dodajte komentar

Očekujemo da će nova fabrika duvana u Podgorici početi da radi u fabruaru 2018. godine, najavio je vlasnik arapske kompanije BMJ Industri ja i Novog duvanskog kombinata Ahmad Bkairat.

On je kazao da su do sada u podgoričku fabriku uložili 18 miliona eura.

“Materijal i mašine su spremni, a očekujemo upotrebne dozvole za struju i vodu od opštine”, kazao je Bkairat novinarima crnogorskih medija, koji su bili njegovi gosti u fabrici u Ras alKhaimah, jednom od sedam emirata u UAE.

Proširenje fabrike

Objasnio je da su proširili fabriku u Podgorici u odosu na porvobitni plan, kad je bilo predviđeno da imaju samo finalnu proizvodnju. U međuvremenu su odlučili da u Podgorici pokrenu i pripremu duvana, tako da su dokupili još zemljišta, te su im potrebne nove dozvole.

U Podgorici je planirana proizvodnja tri milijarde cigareta brenda „mac“ i „oscar“ godišnje.

Za sada zapošljavaju 21 radnika, a kad fabrika počne sa radom u prvoj će fazi zapošljavati ukupno 53 radnika u tri smjene, a zavisno od zahtjeva tržišta očekuju povećanje proizvodnje i broja zaposlenih.

“Nadamo se da će crnogorska vlada imati isti pristup investitorima kao i ovdašnja, kako bismo mogli kod vas napraviti isti uspjeh kao u Emiratima”, rekao je Bkairat i dodao da će za početak u Podgorici biti samo finalna proizvodnja, a da će duvan pripremati u Ljuboviji.

Primarna proizvodnja u Podgorici počeće da radi 2019. Kazao je da će proizvodnja u Podgorici, kao i u Ras al-Khaimahu, biti namijenjena izvozu.

Objasnio je da je njihov princip prodaja već ugovorene proizvodnje, tako da uopšte nemaju skladište za gotove proizvode.

U fabrici u Ras al-Khaimahu imaju primarnu i finalnu proizvodnju cigareta, dva skladišta za duvan i repromaterijal i fabriku šiše, što je persijski naziv duvana za nargile.

Na pitanje zašto ne planiraju proizvodnju za crnogorsko tržište Bkairat je odgovorio da se radi o malom tržištu, kao i o različitom ukusu za cigarete u odnosu na njihovo akteuleno tržište, a to su Afrika i Srednji Istok.

“Trenutno smo u fazi ispitivanja šta se traži u Crnoj Gori”, objasnio je Bkairat i naglasio da ne možemo ni da zamislimo koliko im se žuri da pokrenu proizvodnju u novoj fabrici u Podgorici.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *