Vlada namjerava da isplati A2A odjednom kroz faktoring ili zaduživanje

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije razmatra više opcija za ubrzani izlazak A2A iz Elektroprivrede, uključujući i preuzimanje svih njihovih akcija već tokom naredne godine, koristeći različite finansijske instrumente koji neće uticati na javni dug. Te opcije su faktoring, ali i moguće zaduživanje, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Nebojše Medojevića u okviru premijerskog sata.

Medojević je pitao ministarku na koji način Vlada namjerava da plati 250 miliona eura italijanskoj kompaniji A2A da bi ona izašla iz EPCG. On je dodao da A2A izlazi iz ove kompanije uz pljačku od nekoliko desetina miliona eura i podsjetio na sudski proces.

Mogućnosti

Sekulić je kazala da dosadašnja komunikacija sa zainteresovanim finansijskim institucijama ukazuje da za to postoje ozbiljne mogućnosti.

Ministarstvo ekonomije će iskoristiti preostali period zaključno sa 1. majom 2018, kada na naplatu dospijeva prva tranša put opcije za analizu raspoloživih mogućnosti i razgovarati sa zainteresovanim potencijalnim partnerima kako bi nadležnim organima, uključujući i parlament, predložila optimalno rješenje. Ono će biti traženo u domenu potreba za intenzivnim razvojem energetike, privlačenja investicija, uvažavanja budžetskih ograničenja, Vlada ne dovodi u pitanje poštovanje preuzete obaveze iz ugovora sa A2A. Ispoštovaćemo ugovor koji se tiče put opcije“, kazala je Sekulić.

Medojević je insistirao da ona kaže koja je opcija pripremljena, a ministarka je odgovorila da Vlada neće izaći sa bilo kojim rješenjem dok ono ne bude detaljno definisano.

“Smatramo da je neodgovorno bilo šta prejudicirati na bilo koji način”, upozorila je ona.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *