Šta je Dogecoin, šaljiva kriptovaluta?

Dodajte komentar

 

U digitalnoj groznici, koja trese sve one koji se u posljednje vrijeme bave kriptovalutama, svoje mjesto je pronašao i Dogecoin – kriptovaluta koja je nastala iz mimova na kojima je pas rase Shiba Inu. Iako 0,00673467 dolara, koliko trenutno vrijedi ova šaljiva kriptovaluta, nije ništa u odnosu na to koliko vrijedi bitkoin, sve se više govori o njoj, budući da je u posljednje vrijeme mnogi koriste za davanje takozvanog „internet bakšiša“, što je neka vrsta unaprijeđene like opcije.

Mimovi (MEME) su jpg ili gif formati, ponekad i video klipovi, sa propratnim tekstom, a svaki mim je zasnovan na jednom konceptu, koji svaki korisnik može da mijenja, ali ne smije da remeti osnovnu strukturu. Cilj im je da prenesu neku poruku, obično ironičnu, koja ima funkciju društvene kritike. Oni ne poznaju državne granice, a u njihovom rasprostiranju jedini ograničavajući faktor jeste dostupnost interneta, što negdje ukazuje na brzinu razvoja globalne komunikacije. Mimovi su sada odigrali svoju ulogu i u formiranju jedne kriptovalute, te je Dogecoin, kako se valuta zove, postala jedna od omiljenih tema internet šaljivdžija.

Dogecoin se prvi put pojavio 2013. godine, te njegova vrijednost od tada raste, iako brzinom koja čak i onome ko se uopšte ne razumije u investicije, trenutno ne znači baš ništa. Ipak, dok se svi smiju ovoj kriptovaluti, broj njenih jedinica raste, te trenutno iznosi 112 milijardi, što bi možda mogao da bude razlog da se onaj koji se bude posljednji smejao – tom prilikom smije najslađe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *