KANCELARIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE OPŠTINE BERANE NAJBOLJA U CRNOJ GORI

Dodajte komentar

U organizaciji Zajednice opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Misija u Crnoj Gori, danas su na svečanosti u Podgorici dodijeljene Nagrade za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori u 2017.godini.

Program, koji se sprovodi desetu godinu zaredom ima za cilj da identifikuje primjere najbolje prakse u lokalnim samoupravama u ključnim oblastima iz njihove nadležnosti, kako bi se iste javno nagradile, promovisale i obezbijedila njihova primjena u drugim lokalnim zajednicama.

Učesnike su pozdravili Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština i gradonačelnik Prijestonice Cetinje, ambasadorka Maris Davije, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Jadranka Vukčević, direktorka Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu za javnu upravu.

Ovogodišnje nagrade dobili su Opština Berane za praksu „Kancelarija za pripremu i realizaciju projekta u Opštini Berane“ u oblasti „Realizacija projekata putem medjunarodne saradnje“, Glavni grad Podgorica za praksu „Softver za planiranje budžeta“ u oblasti „Efikasno upravljanje lokalnim javnim finansijama“, Opština Ulcinj za praksu „Lokalni tim za promociju investicija i stranih ulaganja“ u oblasti „Lokalni ekonomski razvoj“, Opština Mojkovac za praksu „Poboljšanje proizvodnje, efikasnosti i inovativnosti u malim poljoprivrednim gazdinstvima u cilju unapredjenja ruralnog razvoja u Opštini Mojkovac, Glavni grad Podgorica za praksu „Mediteranski vrt“ u oblasti „Zaštita životne sredine“, Opština Nikšić za praksu „Ostvarenje strateških vizija kroz saradnju Opštine Nikšić i NVO sektora“ u oblasti „Saradnja sa nevladinim organizacijama u ostvarivanju strateških ciljeva lokalnih zajednica“.

U obrazloženju za dodjelu nagrade Opštini Berane je napisano:

„Opština Berane je prepoznala značaj i potrebu formiranja tima koji će biti zadužen za međunarodnu saradnju i projekte, i u skladu sa tim, izvršila i novu organizaciju u okviru lokalne uprave. U okviru Službe menadžera Opštine Berane, osnovana je Kancelarija za evropske integracije koja, između ostalog, radi na poslovima pripreme i realizacije projekata. Predlozi projekata se ne pripremaju samo za fondove EU, već i za razne druge fondove i programe koji su dostupni Opštini kao javnoj instituciji. Tim koji radi na ovim poslovima vrši analizu potreba i sarađuje i sa drugim javnim institucijama, NVO sektorom i građanima. Ono što je bitno naglasiti je da se analiza i pripremanje projekata vrši u skladu sa važećom legislativom, strateškim lokalnim i državnim planovima i dokumentima, a cilj je investiranje u razvoj opštine na svim nivoima. Projektni tim u Opštini Berane priprema predloge projekata i vrši konsultacije sa zaposlenima i u lokalnim institucijama čiji je osnivač. Tim koji radi na svim projektima u okviru Kancelarije aktivan je od 2014. godine i do sada je realizovao ili obezbijedio blizu dva miliona eura bespovratnih sredstava za realizaciju više projekata“.

Ceremoniji dodjele priznanja prisustvovali su menadžer Opštine Berane Darko Stojanović i projekt menadžer Maja Garović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *