Komercijalna banka još čeka novog šefa

1 komentar

Komercijalna banka, čiji je prvi čovjek Aleksandar Piker podnio je ostavku još krajem septembra, još uvijek je bez predjsednika Izvršnog odbora.

Komercijalna banka, čiji je prvi čovjek Aleksandar Piker podnio je ostavku još krajem septembra, još uvijek je bez predjsednika Izvršnog odbora.

Kako je „Večernjim novostima“ nezvanično potvrđeno, do kraja ove godine biće održava sjednica Izvršnog odbora ove banke, na kojoj bi trebao biti usvojen prijedlog o imenovanju novog direktora ove banke.

Konačnu riječ o postavljanju novog rukovodstva Komercijalne banke ima, ipak, Centralna banka, koja mora da se složi sa predloženim izborom.

„Narodnoj banci Srbije do sada nije podnijet zahtjev za davanje predhodne saglasnosti za imenovanje novog predstavnika Izvršnog odbora Komercijalne banke“, potvrđeno je „Novostima” iz NBS.

Zasad su, nezvanično, na mjestu prvog čovjeka Komercijalne banke viđeni jedan bankar, ali i jedan ekonomista sa velikim iskustvom u obklasti bankarstva i osiguranja.

Za Komercijalnu banku, koja inače uskoro treba biti privatizovana, već su zainteresovane ovdašnje banke, ali ineke koje nisu prisutne na srpskom tržištu.

Kao najozbiljniji „igrači“ koji bi mogli da je kupe pominje se mađarska OTP, zatim jedna turska banka, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji već u vlasništvu ima AIK banku i Jubanku.

Država u Komercijalnoj banci ima udio od 41,7 odsto, dok znatne pakete vlasništva drži Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43 odsto i IFC sa 10 odsto akcija.

Proces pritacizacije, kako je najavljeno iz vrha vlasti, mora da otpočne prije kraja godine, kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 miliona eura, koliko je dogovoreno prije 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijaln banku sa 70 miliona eura.

Novosti.rs

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Posto vec palniraju da cetvrti put u manej od dvije godien mijenjaju CG direktore ove banke, ova vijest gdje je dobrog bankara odbacio Vucic je manje interesantna ovom trzistu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *