Evropski ekonomisti: Bitcoin nije opasnost za finansijsku stabilnost

Dodajte komentar

Bitcoin ne predstavlja opasnost za finansijsku stabilnost i u narednih nekoliko godina neće uzdrmati globalna tržišta, rekla je grupa vodećih evropskih ekonomista. Centar za makroekonomiju i Centar za istraživanje ekonomskih politika sproveli su istraživanje sa skoro 50 akademika sa univerziteta širom Evrope, a većina ih se složila da nema rizika digitalne valute, uprkos upozorenjima određenih finansijera.

Odvajanje bitcoina iz šireg finansijskog sistema bio je jedan od ključnih razloga zbog kojih među ekonomistima vlada takvo mišljenje, a u prilog tome napominju da glavne investicione grupe nisu imale značajne količine digitalne valute.

Iako je bitkoin u ovoj godini porastao za više od 900 posto, njegova ukupna vrijednost iznosi oko 300 milijardi dolara, u odnosu na ukupnu vrijednost globalnih dionica.

Viši finansijeri, uključujući glavne rukovodioce JP Morgan i Goldman Sachs, upozoravali su u posljednje vrijeme na bitcoin.

Postojala je bojazan da će banke pokrivati gubitke na trgovini bitcoina, zbog čega se grupa velikih investicionih banaka obraćala američkim regulatorima napominjući da je sistem regulacije loše pripremljen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *