EPCG: Zbog stečaja u KAP-u minus od 40 miliona

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će zbog uvođenja stečaja u Kombinatu aluminijuma biti u minusu skoro 40 miliona eura. Podgorička fabrika je prije uvođenja stečaja, polovinom 2013. godine, dugovala Elektroprivredi 45 miliona eura, koje je energetska kompanija prijavila kao potraživanje u stečajnom postupku.

U EPCG, međutim, smatraju da će od 45 miliona uspjeti da naplate samo 4,95 miliona eura.

Iznos od 4,95 miliona eura predstavlja diskontovani iznos poreza na dodatu vrijednost na nenaplaćena potraživanja, koji će biti naplaćen po okončanju stečajnog postupka u KAP-u. Rukovodstvo društva procjenjuje da će se stečajni postupak okončati u naredne četiri godine piše u izvještaju revizora na finansijske iskaze EPCG u 2016. godini, piše Dan.

Dug KAP-a prema EPCG je prije uvođenja stečaja rapidno rastao. Tada je istovremeno rastao dug Kombinata aluminijuma prema EPCG, kao i dug EPCG prema državi za poreze i doprinose i u jednom momentu ta dva duga su bila gotovo istovjetna oko 45 miliona. Vlada je tada predložila rebalans, kojim bi se ta dva duga prebila na račun budžeta, međutim, tada jedinstveni SDP je bio protiv takvog rješenja. Prijetili su raskidom koalicije u slučaju da se preko budžeta prebiju dugovi KAP-a i EPCG.

Zato je na kraju država konvertovala dva odsto akciJa A2A u energetskoj kompaniji, koja je upravljala EPCG u to vrijeme, u zamjenu za 45 miliona eura duga, dok je dug KAP-a prema EPCG ostao i prijavljen je u stečaju. Imovina KAP-a je prodata za 28 miliona eura, međutim, taj novac još nije ni isplaćen, a u međuvremenu je i cijena smanjena na 25,6 miliona eura. Kupoprodajni ugovor za KAP stečajni upravnik Veselin Perišić potpisao je sa vlasnikom Uniproma Veselinom Pejovićem.

 

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *