Zašto su cijene nekih proizvoda u inostranstvu niže od cijena u zemlji proizvođača?

Dodajte komentar

Prodaja proizvoda na inostranom tržištu po cijeni koja je niža nego na domaćem tržištu odnosno na tržištu zemlje proizvođača naziva se damping. Drugim riječima, to je situacija kada je cijena u zemlji koja uvozi proizvod niža od cijene u zemlji koja izvozi proizvod. Radi se o cijeni koja ne samo da je niža od tržišne cijene u zemlji proizvođača, već o cijeni koja je čak niža i od troškova proizvodnje samog proizvoda.

Pitate se kako? Kako se nekome isplati da prodaje proizvode po cijeni koja je niža od troškova proizvodnje!? Naime, razlozi za damping su različiti a neki od njih su na primjer potiskivanje konkurencije, osvajanje tržišta, proširenje obima prodaje, prodaja viškova proizvoda nastalih usljed asimetrije poslovnih ciklusa, itd. U velikom broju slučajeva, radi se o firmama koje imaju velike novčane zalihe, povoljne kredite, ogromnu dobit na drugom tržištu koji kasnije kompenzuju, itd. Međutim, nerijetko se firme svjesno odriču profita sa kratkoročnog aspekta jer znaju da će sve nadoknaditi kada steknu monopol i povećaju prodaju i cijene a samim tim i profit.

Sa aspekta potrošača, prodaja po dampinškim cijenama je dobra, ali sa aspekta proizvođača iz zemalja u kojima se primjenjuju navedene cijene nije, jer dolazi do smanjuja proizvodnje. Sa druge strane, domaći proizvođači imaju nelojalnu konkurenciju jer inostrana firma ostvaruje veći obim prodaje a samim tim i veći profit. Potrošačima je u početku dobro jer kupuju proizvod po nižoj cijeni, međutim nakon nekog vremena kompanija izvoznica potiskuje domaću konkurenciju i stiče prevlast na tržištu. A kada konkurencija nestane, cijena se diže.

Iz tog razloga, zemlje nerijetko preduzimaju mjere protiv prodaje po dampinškim cijenama u smislu uvođenja tzv. antidampinških zakona koji ne dozvoljavaju inostranim firmama da proizvode prodaju po cijenama koje su niže od cijena na njihovom tržištu. U suprotnom se uvode protekcionističke mjere iako mnogi smatraju da je liberalistička spoljnotrgovinska politika efikasnija od protekcionističke.

Izvor: BIZLife

Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umjetnost pregovaranja’

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *