Klub 10 milijardi: 7 najvrijednijih startapa iz SAD-a    

Dodajte komentar

 

Prevod i obrada: Bankar.me

U nekoliko proteklih godina, vidljiv je porast privatnih kompanija koje imaju vrijednost veću od milijardu dolara – takozvanih “jednoroga” (unicorn). Međutim, kada je broj ovakvih startapa naglo narastao, pojavila se nova klasa “decacorn” – koja označava grupaciju kompanija koje vrijede više od 10 milijardi dolara. To su zapravo Uber i Airbnb cijelog svijeta; startapi koji dominantno ostaju privatna preduzeća i koji i dalje bivaju finansirani sa iznosima od stotine miliona dolara, dok im uporno raste vrijednost.

Uz pomoć podataka koje je objavila kompanija Pitchbook i časopis Business Insider, napravljena je lista američkih startapa koje investitori procijenjuju pojedinačno na više od 10 milijardi dolara. Ove kompanije već imaju veliki uticaj na internet i tehnološku industriju, bez obzira na to da li će na kraju postati javne, ili ostati u privatnom vlasništvu.

Sedam najvrijednijih startapa u Americi su:

  1. Dropbox

Vrijednost: 10 milijardi dolara

Izvršni direktor: Dru Hjuston

Dropbox je dostigao vrijednost od 10 milijardi dolara u 2014. godini, nakon investicije od 617 miliona. Od tada je kompanija preusmjerila svoj fokus na poslovne korisnike i lansirala Dropbox Enterprise u 2015. godini. Iako Dropbox ne objavljuje svoje finansije, prijavljeno je da je prošle godine ostvario više od 500 miliona dolara prihoda. Izvršni direktor Dru Hjuston je 2016. izjavio da je finansijski pokazatalj “slobodan tok gotovine” ove kompanije pozitivan, što je odličan znak uspjeha brzo rasteću tehnološke kompanije.

U julu ove godine kružile su vijesti da Dropbox radi sa Goldman Sachs i priprema dokumentacijuza javnu ponudu, ali izgledi su da se to neće desiti do sledeće godine.

  1. Samumed

Vrijednost: 12 milijardi dolara

Izvršni direktor: Osmar Kibar

Samumed iz San Dijega je zdravstveno-tehnološka kompanija, koja se fokusira na smanjivanje starenja. Startap je dobio početnu investiciju od 300 miliona i ogromnu procjenu vrijednosti, zahvaljujući nečemu što bi mogao biti revolucionarni tretman za regeneraciju kose, kože, kostiju i zglobova. Samumed je osnovan 2008. godine i bio je relativno nepoznat, sve do oko prije dvije godine, kada je počeo da prezentuje neke od svojih podataka. Kompanija se trenutno bavi sa nekoliko kliničkih ispitivanja i završila je svoje 52-nedeljno fazno II kliničko ispitivanje liječenje osteoartritisa.

  1. Pinterest

Vrijednost: 12,3 milijarde dolara

Izvršni direktor: Ben Silberman

U junu 2017. godine Pinterest je dobio 150 miliona dolara od postojećih investitora i podigao sebi procijenjenu vrijednost na 12,3 milijardi dolara, čime se prethodno procijenjena vrijednost aplikacije povećala sa 11 milijardi dolara, od aprila 2015. godine.

Pinterest, kombinacija društvene mreže i onlajn bilješki, ima više od 175 miliona mjesečnih aktivnih korisnika, od kojih je više od polovine međunarodno. Kompanija je prošlog mjeseca proširila svoj fokus na prekomorska tržišta, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana i Brazila i udvostručila je reklamiranje na svojoj platformi. Prošlog avgusta, Pinterest je kupio aplikaciju Instapaper.

Očekuje se da će Pinterest ove godine ostvariti 500 miliona dolara prihoda od reklama, što je 67% više od 300 miliona dolara u 2016. godini. Tokom te godine, kružile su glasine da je Pinterest bio na ivici transformacije u javnu kompanije, ali najnoviji priliv sredstava znači da će taj momenat biti odložen još neko vrijeme.

  1. WeWork

Vrijednost: 21 milijarda dolara

Osnivači: Migel MekKelvi i Adam Njuman

Ovaj coworking startap je imao jako uspješnu godinu, prikupivši ukupno 4,4 milijarde dolara – investicije od  SoftBank Grupe i SoftBank Vision Fonda u toku nekoliko mjeseci; zatim je kupio zgradu Lord & Taylor Fifth Avenue za 850 miliona dolara kako bi služila kao novo sjedište kompanije; trenutno je u pripremi drugo sjedište u San Francisku; uspješno je organizovano prikupljanje 32 miliona dolara za finansiranje ženskog coworking startapa The Wing  u Njujorku; i kupljeno je nekoliko drugih startapa – među njima i startap Meetup, za 200 miliona dolara. WeWork se trenutno smatra najvrjednijim njujorškim startapom.

  1. Space X

Vrijednost: 21,1 milijardi dolara

Izvršni direktor: Ilon Mask

SpaceX je dobio nove investicije od 350 miliona dolara u julu prošle godine, što je podiglo vrijednost kompanije na više od 21 milijardu dolara. Ovak kosmički startap, koji je osnovao milijarder Ilon Mask, uspješno je organizovao 16 lansiranja raketa, dvostruko više nego u  2016. godini. Međutim, SpaceX se susreo sa nekoliko teškoća. U septembru 2016. raketa SpaceX eksplodirala je tokom testnog lansiranja, uništivši satelit koji je Facebook htio da zakupi. Nedavno je eksplodirao motor rakete nove generacije, prilikom testova. Uprkos svemu tome, kompanija i dalje nastavlja sa ambicioznim rasporedom, a Mask planira i da pošalje svoj čuveni automobil Tesla Roadster u orbitu 2018. godine. Sve su češće glasine da se će se Space X spojiti sa kompanijom Tesla.

  1. Airbnb

Vrijednost: 31 milijarda dolara

Izvršni direktor: Brajan Česki

Startap za iznajmljivanje stanova – Airbnb, imao  je izazovnu 2016. godinu, ali je kompanija i dalje procijenjena kao drugi najvrijedniji startap u SAD-u. Airbnb je prošle godine imao pravne poteškoće u San Francisku i Njujorku, ali je takođe dobio ogromnu investiciju od 850 miliona dolara i pokrenuo novu uslugu pod nazivom “Putovanja”, sa namjerom da postane turistička kompanija sa punim uslugama. U martu 2017. godine, Airbnb je dobio investiciju od milijardu dolara, koja je povećala vrijednost kompanije na 31 milijardu dolara. U novembru je kupila startap Accomable, koji pomaže osobama sa invaliditetom da pronađu smješta kada putuju.

Trenutno, Airbnb navodno pomno prati put kompanije Spotify koja ide ka tome da postane javna, pa se sledeće godine možda može očekivati da će se trgovati akcijama Airbnb-a.

  1. Uber

Vrijednost: 68 milijardi dolara

Izvršni direktor: Dara Kosrošahi

Uprkos godini naglih preokreta, skandala i pravnih izazova, Uber je i dalje procijenjen kao najvrjedniji startap u SAD-u. Ovaj startap koji nudi alternativni i pristupačni način prevoza – “ride-hauling”, dobio je nekoliko milijardi dolara investicija poslednjih godina, uključujući 3,5 milijardi dolara od investicionog fonda Saudijske Arabije i 2 milijarde dolara u vidu kreditnog zaduženja. Nedavno je Bloomberg izvijestio kako japanski SoftBank planira kupovinu akcija u Uber-u od postojećih akcionara, u vrijednosti 48 milijardi dolara, što predstavlja nevjerovatan popust na trenutno procijenjenu vrijednost kompanije. Pored finansijskog uspjeha, Uber će vjerovatno biti zadovoljan što će se 2017. godina završiti. Ove godine, kompanija je optužena za rodnu diskriminaciju i seksualno uznemiravanje, uključena je u  oštar sudski spor sa kompanijom Waymo, za, izmedju ostalog, krađu poslovnih tajni, smijenjen je izvršni director Travisa Kalaniki, koji je dao otkaz usred svih skandala i  zbog iznenadne smrti svoje majke. Dara Kosrošahi je u avgustu  ove godine proglašen za novog izvršnog direktora. Uber se obavezao da će do 2019. postati javna kompanija.

Izvor: BusinessInsider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *