Inflacija u EU blago ubrzala

Dodajte komentar

Rast potrošačkih cijena u Evropskoj uniji (EU) i eurozoni u ovogodišnjem je novembru blago ubrzao na godišnjem nivou pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata.

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u novembru 2017. na nivou 28-članog EU dostigla je 1,8 posto, nakon 1,7 posto u prethodnom mjesecu, objavio je u ponedjeljak Eurostat.

I u 19-članoj eurozoni je rast cijena takođe blago ubrzao na godišnjem nivou, na 1,5 posto, kao što je EUROSTAT objavio u prvoj procjeni krajem prošloga mjeseca. Kao i u EU, stopa inflacije u 19-članoj eurozoni uvećana je za 0,1 procenat.

U novembru prošle godine, godišnja inflacija iznosila je 0,6 posto u oba područja, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Najniže godišnje stope inflacije ove godine zabilježili su Kipar, od 0,2 posto, Irska, od 0,5 posto i Finska, od 0,9 posto. Najviše godišnje stope imale su Estonija, od 4,5 posto, Litvanija od 4,2 posto, te Velika Britanija od 3,1 posto.

U odnosu na oktobar 2017. godišnja stopa inflacije smanjena je u četiri zemlje-članice, ostala je nepromijenjena u devet zemalja, a uvećana je u njih 15, navodi se u Eurostatovoj analizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *