Azijske berze i dalje rastu, dolar oslabio

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene akcija su u utorak porasle, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu jer se očekuje da će američki Kongres ove nedjelje prihvatiti poresku reformu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 6,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene akcija u Južnoj Koreji.

Indeksi berza u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,5 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,30 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Rast tog indeksa drugi dan zaredom najviše se zahvaljuje jučerašnjim novim rekordima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu jer ulagači vjeruju da će Kongres ove nedjelje prihvatiti poresku reformu.

 

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula dva centa, na 57,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio pet centi, na 63,40 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je malo oslabio jer ulagači nisu sigurni da će neke odredbe poreske reforme uticati na kurs valute onoliko koliko su se prije nadali.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,70 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 93,89 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim nivoima, oko 112,60 jena.

No, dolar je oslabio u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura dostigla 1,1785 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1760 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *