Litecoin – kriptovaluta sa bržim rastom vrijednosti od bitkoina

Dodajte komentar

Interesovanje za bitcoin obuhvatilo je i druge digitalne valute, poput ethereuma i litecoina, i uvuklo ih u vrtlog moderne zlatne groznice.

Vrednost litecoina se ovih dana kreće između 250 do 325 dolara, dok je na početku godine njegova vrijednost iznosila samo četiri dolara.

Litecoin je kreiran 2011. godine, kao alternativa bitkoinu, a funkcioniše na decentralizovanoj mreži blockchain, samo što, za razliku od bitkoina, može da proizvede blok informacija, koji uključuje enkriptovane podatke i detalje o transakcijama na svaka dva minuta, što je četiri puta brže od bitkoina.

Litecoin postoji duže od drugih alternativnih kriptovaluta, poput ethereuma i bitkoin cash valute, a može da se koristi za sigurno čuvanje fizičkog novca, koje ne zahtijeva davanje podataka o korisniku ili otkrivanje detalja o bankovnim računima.

Važno je i da je prilično brži, te zahtijeva manje energije od bitkoina. Pored toga, naknade za transakcije su znatno niže – manje od jednog dolara.

Ovu digitalnu valutu razvio je Čarli Li, nekadašnji inženjer u Google-u. On je na ideju o kreiranju ove kriptovalute došao tako što se interesovao za kod bitkoina. Želeći da sazna više o tome, na kraju je kreirao litecoin. Nazvao ga je srebrom, u odnosu na bitkoin (zlato). Čarli Li je sada direktor inženjerskog odjeljenja u okviru najveće platforme za trgovinu kriptovalutama, Coinbase.

Ako se uzmu u obzir sve informacije, rast vrijednosti litecoina je ove godine bio brži od rasta vrijednosti bitkoina.

Dio stračnjaka vjeruje da je interesovanje za bitkoin doprinijelo tome, dok drugi smatraju da se radi o tome da investitori žele da ulažu u različite kriptovalute, kako se bar donekle osiguraju ako jedna od njih doživi krah.

Rastu vrijednosti je donekle doprinijelo i angažovanje kreatora valute, budući da se Li, za razliku od onih koji podržavaju bitkoin, tokom godine pojavljivao na svim velikim konferencijama, govoreći o značaju litecoina i njegovim primjenama.

Do litecoina se dolazi na sličan način kao i do bitkoina – kupovinom skupog super-računara koji bi se koristio za rudarenje, ili preko platformi za razmjenu kriptovaluta, te bitkoin ATM-a, koji funkcionišu kao običan ATM i omogućavaju uplatu novca koji bi se koristio za kupovinu kriptovaluta.

Naravno, neophodno je i da se otvori digitalni novčanik na sajtovima poput Blockchain.info, te tako stvori prostor za čuvanje kriptovaluta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *