Koji glumci najviše donose filmskim studijima

Dodajte komentar

Forbs je objavio listu glumaca koji najviše novca donose filmskim studijima.

Na prvom mjestu je Džeremi Rener, koji je dva puta nominovan za Oskara (glavna i sporedna uloga). Na svaki uloženi dolar u njega filmski studio zaradjuje 93,8 dolara.

Džeremi Rener

Na drugom mjestu je Ema Votson, najpoznatija po roli Hermione u serijalu filmova Hari Poter. Na svaki dolar ona donosi 77.

Treće mjesto zauzela je Skarlet Johanson, koja kao i Votsonova nikada nije bila nominovana za Oskara. Na svaki uloženi dolar u Johansonovu, filmski studio zaradi 66 dolara.

Sa druge strane postoje i glumci na kojma filmska studija zarađuju malo ili čak gube. Forbes svake godine sastavlja popis najpreplaćenijih glumaca, a to rade tako da naprave odnos glumačke plate i novca koje je film zaradio u bioskopima. Na onovu toga procjenjuju koliko je svaki glumac donio zarade po uloženom dolaru. Na petom mjestu ovogodišnje liste našao se Brad Pitt koji je za dolar svojeg honorara šefovima zaradio svega 11,50 dolara. Njegov film ‘Allied’ u kinima je zaradio oko 120 miliona dolara dok su ukupni troškovi produkcije iznosili oko 85 miliona.

Na četvrtom mjestu našao se Denzel Washington koji je svojim šefovima zaradio svega 10,40 dolara po uloženom dolaru jer je njegov film ‘Fences’ bio prihvaćen od kritičara i američke publike, ali je podbacio u ostatku svijeta. Na trećem mjestu našao se Channing Tatum koji je dobio za svaki uloženi dolar svega 7,60 dolara, za što su zaslužni filmovi ‘Logan Lucky’ i ‘Hail, Caesar!’.

Na drugom mjestu našao se Christian Bale koji je zaradio 6,70 dolara po uloženom dolaru, a njegov film ‘The Promise’ o armenijskom genocidu zaradio je svega 11 posto uloženog budžeta od 90 miliona kuna i tako postao jedan od najvećih finansijskih gubitnika godine.

Na prvom mjestu se uvjerljivo našao Mark Wahlberg koji je za svaki uloženi dolar zaradio samo 4,40 dolara, što je posebno zanimljivo jer je Wahlberg i najplaćeniji glumac prošle godine. No, njegovi filmovi ‘Patriots Day’ i ‘Deepwater Horizon’ nisu uspjeli da ostvare finansijske ciljeve pa se ultimilionski iznosi uplaćeni glumcu za rad na filmu nisu isplatili niti publici niti ulagačima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *