Britanci se pokajali – ali kasno

Dodajte komentar

Anketa je pokazala da 51 posto Britanaca želi da ostane u Evropskoj uniji, a 41 posto želi da napusti blok, što je prekoret u odnosu na prošlogodišnji referendum, prema ispitivanju koje je objavio dnevnik The Independent, prenose agencije u nedjelju.

Anketa BMG obuhvatila je 1508 osoba, a dnevnik je rezultate objavio u subotu na svojem portalu.

Ta anketa, sprovedena između 5. i 8. decembra, pokazala je dosad najviše glasova za “ostanak” u EU otkako je održan referendum.

Sprovedena je u vrijeme kada Britanija ulazi u drugu fazu pregovora o Brexitu i u kojoj se fokusira na trgovinu, piše agencija Reuters.

Sedam posto ispitanika odgovorilo je “ne znam” na pitanje “Treba li Ujedinjeno Kraljevstvo ostati članica Evropske unije ili napustiti Evropsku uniju?”, piše agencija dpa.

Na referendumu 2016. godine, 48 posto Britanaca glasalo je za ostanak, a 52 posto za izlazak iz EU zahvaljujući kampanji koju je sprovodila eurofobna stranka UIKIP i euroskeptici u Konzervativnoj stranci.

Čelnici 27 zemalja članica odobrili su u petak na summitu u Briselu prelazak u drugu fazu pregovora o Brexitu, što otvara put za razgovore o budućim odnosima.

Britanska premijerka Theresa May rekla je u petak da je Velika Britanija učinila važan korak naprijed prema ostvarenju glatkog izlaska iz EU-a pošto je EU pristao da pregovori pređu u drugu fazu, odnosno da se počne pregovarati o budućim odnosima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *