Adriaric properties će odustati od apartmana preko puta Svetog Stefana ako država legalizuje “divlje” objekte

Dodajte komentar
Maketa budućeg hotela Kraljičina plaža

Iz kompanije grčkog biznismena Petrosa Statisa pisali su premijeru Dušku Markoviću – da su spremni da odustanu od gradnje apartmana preko puta Svetog Stefana, ako im država zauzvrat legalizuje “divlje” objekte na toj lokaciji i dozvoli neometanu gradnju novog hotela Kraljičina plaža.

Iz firme Adritic properties, osim šefu Vlade, istovjetno pismo poslali su ministru održivog razvoja Pavlu Raduloviću i gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću.

Njima je krajem novembra pisao izvršni direktor kompanije Goran Bencun.

“Svjesni kompletne situacije i klime, spremni smo da još jednom na rješavanje postojećeg problema kompromisom”, navodi se u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid.

U tom tekstu prvi put javno se priznaje gradnja kondo hotela Kraljičina plaža i da će dio hotelskih apartmana biti prodat.

Navodnim kompromisom praktično se kompletna odgovornost prebacuje na Opštinu Budva, koja bi se u tom slučaju morala poništiti odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštiti i očuvanja Miločerskog parka.

Taj akt prije nekoliko mjeseci jednoglasno je usvojio lokalni parlament, a njime su odbornici jasno stavili do znanja da se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta objekata u Miločerskom parku i na Svetom Stefanu.

Opština je dobila svojstvo stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole za novi hotel Kraljičina plaža i upravo nova gradska uprava Budve insistira da se ne grade apartmani za tržište ni u Miločeru ni naspram Svetoga Stefana.

Vlada je prije dvije godine, međutim, usvojila Programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko – arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta u srcu najekskluzivnije turističke lokacije na crnogorskoj obali.

Time je na 35 hektara predviđeno da bude 47.249.12 kvadrata objekata, bruto građevinske površine.

Adritic propertiesu omogućena je gradnja novog, većeg hotela Kraljičina plaža od 22.000 kvadrata.

Uz hotel grade se i depadansi sa 66 luksuznih apartmana.

Istim programskim zadatkom legalizuju se i dva velika betonska objekata od 2.000 kvadrata, koja se naspram Svetog Stefana izgrađena bez građevinske dozvole…

Objekti su Statisovoj firmi do sada služili za administraciju, vešeraj i tehničku podršku.

U zadatku se navodi da će prva divlja građevina od 500 kvadrata biti dograđena na 825, kao i da će se na prizemlju, prvom spratu i potkrovlju graditi tri luskuzna apartmana od 250 kvadrata.

Druga divlja građevina od 1,500 kvadrata, kako se navodi, u kojoj su  kuhinja i vešeraj, dogradiće se za još 300 kvadrata i na tom mjestu bi takođe bila izgrađena još tri luksuzna apartmana od 250 kvadrata.

Na mjestu stare administrative zgrade, preko puta grad hotela,  planirana je izgradnja zgrade sa suterenom, prizemljem i spratom – nešto više od 5.000 kvadrata…

Iz Statisove kompanije kažu da su svega toga spremni da se odreknu, ako država legalizuje divlju gradnju ili ako dozvoli rušenje objekata  i na njihovim mjestima, u tim gabaritima, dozvoli novu gradnju…

“Odreći ćemo se gradnje apartmana u blizini ostrva Sveti Stefan na koje imamo pravo, ukoliko se pristupi legalizaciji postojećih izgrađenih objekata i ne usporava gradnja novog hotela Kraljičina plaža, parkinga i heliodroma. Na ovaj način ćemo lokaciju učiniti boljom za postojeće lokalne objekte domicilnog stanovništva, koji će dobiti više prostora za svoje goste i čime će se smanjiti gužva i stepen izgrađenosti prostora. Drugi je da prihvatimo rušenje postojećih objekata i prisupimo gradnji apartmana na koje imamo pravo, kako bi nadoknadili nastalu štetu i da iskoristimo sve planske i zakonske mogućnosti za dalje investiranje”, navodi se u pismu.

Iz kompanije su  precizirali  dva, kako ih zovu, kompromisna rješenja.

“U prvom slučaju tražimo da se sa vaše strane odobri i ne usporava izgradnja novog kondo hotela Kraljičina plaža, sa mogućnošću prodaje određenog broja hotelskih apartmana  u sklopu kondo hotela, izgradnja male trafostanice, izgradnja heliodroma, a na već postojećoj garaži i parkingu dozvoliti dogradnju dodatnih parking mjesta kako bi se u toku ljetnjih mjeseci oslobodio saobraćaj na pristupnim cestama i lokalitet bio prisutupačan većem broju posjetilaca”, navode iz Statisove kompanije.

Konstatuju da legalizacija postojećih betonskih objekatalogična –  “jer bez istih nije moguće funkcionisanje grad hotela Sveti Stefan”.

“Vjerujemo da razumijete našu želju da se nastali problem riješi voljom svih strana kako bi se napokon uvidjelo da je ovo dobar projekat za Crnu Goru i prestalo sa manipulacijama. Danas, poslije toliko godina, valjda je više nego jasno koliko je Adritic properties, protiv kojeg su se organizovali protesti, benefita donio i lokalnoj zajednici kao ekskluzivna lokacija  i Crnoj Gori,  stavivši je potpuno na svjetsku mapu elitnih destinacija. Imena koja su posjetila destinaciju samo ove godine trebalo bi dovoljno da govore. Zato vas molimo da brzo i konstruktivno pristupimo racionalnim rješenjima za dobrobit svih. Molimo vas da dobijemo neki vid odogovora što je prije moguće jer je ovo pitanje od krucijalne važnosti kako za Adritic properties, tako i za cijelu našu grupaciju”, piše u pismu.

Nije nam potreban objekat na devastiranom području

„Uvjeravamo vas da smo uradili sve da na najbolji način zaštitimo prirodne resusre Miločerskog parka i da smo u nekoliko faza samostalno odustajali od ideje koje bi na bilo koji način ugrozile njegovu prirodu i održivi razvoj“, poručili su iz Adritic propertisa.

Tvrde da im nije potreban objekat koji će se nalaziti na devastiranom području, niti žele da razvijaju takve lokacije.

„To nije način rada ni naše kompanije, niti AMAN- a, naprotiv. Sve što radimo, radimo na lokacijama koje su, ili koje činimo održivim, zašptićenim i samim tim ekskluzivnim. Takav je i naš projekta Kraljičina plaža , čiju lokaciju i izgled bučni kritičari nijesu se udostojili ni da pogledaju. Međutim, svi koji su bili zainteresoavni da ih vide, a među njima i brojni članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori, shvatili su da se radi o projektu koji bi unaprijedio lokalitet i još više upotpunio ponudu Crne Gore i Budve“.

Adriatic properties: Mnogi bi otišli da su na našem mjestu

Iz Adriatic propertiesa naglašavaju da ne žele međunarodnu arbitražu u tom sluačju.

„Adritic properties je u posljednjih 10 godina u postojeće objekte i u održavanju Amana na ovoj lokaciji uložio više od 104 miliona eura i do danas nije realizovao sve predviđene projekte zbog nedostatka planske dokumentacije i pored toga što raspolaže gotovim kapitalom spremnim za ulaganje u svakom trenutku. U toku aktivnosti na obnavljanju hotela Sveti Stefan i Miločer trpjeli smo veliku finanijsku štetu, kao i javne napade sa ciljem da se zaustave projekti i naruši naš kredibilitet kao investitora“, navode u toj kompaniji.

Dodali su da su uvjereni da bi mnogi investitori u takvoj situaciji otišli i tražili naknadu materijalne i druge štete koje je država potpisala.

„I pored mogućnosti da slučaj prenesemo na međunarodnu arbitražu, odluka je bila tada, a i sada, da ostanemo u Crnoj Gori i nastavimo svoj poslovanje svjesni da je ova država vrijedna investiranja i da u njoj postoje ljudi koji istinski razumiju vrijednost i značaja stranih investicija“, ocjenjuju u firmi grčkog biznismena.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *