Naslovne strane dnevnih novina za 16. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Atlas banka da plati garanciju

Privredni sud obavezao je juče Atlas banku da kompaniji Kaspia Property Holdings iz Dubaia, po prvosnažnosti nove prvostepene presude, isplati 12,5 miliona eura po osnovu bezuslovne bankarske garancije koju je banka izdala 20. maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Duško Knežević.

Struja će biti skuplja 6 odsto

Građani će od 1. januara plaćati skuplju struju odlučila je juče Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). Osnovna cijena struje za građane od Nove godine treba da poskupi šest odsto, a na ukupnom računu to povećanje za domaćinstva i male kupce će biti 2,7 odsto, kako tvrde iz energetske kompanije.

Mjenica za privredu tabu tema

Da li treba stopirati sva podnijeta rješenja za naplatu duga mjenicom nakon što je Ustavni sud ukinuo član 218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju pitanje je na koje “Vijesti nijesu dobile odgovor od Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Privredne komore (PKCG) i Montengro biznis alijanse (MBA).

Dnevne novine

Optimistični ekonomski izgledi

Ima osnova za optimizam po pitanju izgleda crnogorske ekonomije, ali je neophodno intenzivirati aktivnosti na planu predstavljanja Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu, ocijenili su guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kujović na čelu CGES-a

Novi izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) je Dragan Kujović, odlučeno je u petak na vanrednoj Skupštini akcionara te kompanije. Na sjednici je, nakon isteka četvorogodišnjeg mandata, razriješen dosadašnji izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović.

I Amerikanci bi akcije A2A

Renomirana američka finansijska institucija J.P. Morgan jedna je od nekoliko kompanija koje pregovaraju sa Ministarstvom ekonomije o načinu preuzimanja 41,7 odsto akcija italijanske kompanije A2A, saznaje CdM.

Dan

Dobijaju 10 ekoloških hotela

Opština Budva i Turistička organizacija Budva (TOB) priključili su se projektu UNDP-a “Razvoj niskokarbonskog turizma i 6. decembra objavili zajednički poziv za hotele i apartmane koji žele da unaprijede svoje poslovanje u skladu sa smjernicama očuvanja životne sredine i racionalnog korišćenja resursa.

Dug za garancije 321 milion eura

Vlada je u proteklih desetak godina bila jako velikodušna po pitanju izdavanja garancija, što su građani i te kako osjetili, kao i državni budžet iz kojega je plaćeno blizu 200 miliona, jer brojna preduzeća nisu vraćala kredite. Uprkos tolikom iznosu plaćenih garancija, prema podacima Ministarstva finansija, ukupne državne grancije na kraju septembra iznosile su 321,09 miliona eura, što je 7,63 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pomažu oko strategije za javni dug

Snažna fiskalna konsolidacija, poboljšana makroekonomska i finansijska situacija i izmjena izgleda kreditnih rejting agencija pokazuju da ima osnova za optimizam kada je u pitanju crnogorska ekonomija, ocijenili su na sastanku guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Pobjeda

Žalbe rastu, trgovci ne haju

Glavne karakteristike potrošača su neaktivnost i neinformisanost, a u određenom dijelu i nezaštićenost, zbog čega je potrebno dalje raditi na podizanju njihove svijesti i jačanju administrativnih kapaciteta za sprovođenje zakona koji uređuje tu oblast, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je CeMI organizovao u okviru projekta ,,Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori ZAŠTITI.ME, koji finansira EU. Izvršna direktorica CeMI-a Nikoleta Đukanović kazala je da je zaštita potrošača na nezadovoljavajućem nivou.

Ulaz na plaže besplatan, mobilijar nije obavezan

U Prijedlogu zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kojije utvrđen na posljednjoj sjednici Vlade, ističe se da će biti zabranjeno naplaćivanje ulaza na plaži kao i obavezno korišćenje plažnog mobilijara, a biće zabranjeno i izdavanje i držanje skutera na plažama. Biće zabranjeno i prisustvo domaćih životinja i kućnih ljubimaca, osim na za to predviđenim lokacijama, a parkiranje vozila takođe neće biti dozvoljeno.

Inflacija 0,1 odsto

Mjesečna inflacija u novembru, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *