Srbija: Isplata stare devizne štednje iz SFRJ od avgusta 2019.

Skupština Srbije je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana, koji predviđa isplatu štediša sa prostora cijele bivše Jugoslavije, u periodu od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.

Dosadašnjim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine.

Riječ je o deviznoj štednji građana sa prostora nekadašnje Jugoslavije, položenoj kod banaka čije je sjedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Podsjećanja radi, u pitanju su devizni depoziti od oko 310 miliona eura, položeni do 27. aprila 1992. godina, a u taj iznos je uračunata i kamata do 2016.

Zakon ima za cilj poboljšanje položaja deviznih štediša, obezbjeđenje uslova za adekvatniju i bolju primjenu već postojećih instituta i efikasnije sprovođenje postupka za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje.

Uočeni problemi u vezi sa prikupljanjem potrebne dokumentacije doveli su do potrebe da se, na prvom mjestu, produži rok za podnošenje prijava, ali i da se prizna pravo na naplatu javnog duga građanima koji su kao potvrdu o deviznoj štednji, umjesto deviznih šednih knjižica, dobijali kartice deviznog računa.

Produženje roka za podnošenje prijava potraživanja ima za posljedicu pomjeranje rokova dospjelosti obveznica.

Određene odredbe zakona su dodatno pojašnjene, čme je izbegnuta potreba za tumačenjem.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *