Eksperti prognoziraju: Hoće li 2018. biti godina Bank of Amazon?

Dodajte komentar

Šta očekivati u 2018? Možda više spajanja i akvizicija, inicijalnih javnih ponuda i dublje pohode Amazona i Facebooka. Donosimo mišljenja stručnjaka iz industrije:

Plaćanja

U svijetu plaćanja, sve oči su uprte u dio ekosistema koji pomaže trgovcima u procesu transakcija sa karticama. Igrači kao što su First Data Corp., Vantiv Inc. i JPMorgan Chase & Co. dugo su fokusirani na osvajanje poslovanja sa velikim “cigla i malter” trgovcima, zanemarujući da puno vremena troše na sve veći e-commerce sektor. To je otvorilo prostor za start-upe kao što su Stripe Inc. i Adyen BV, koji su dobili visoke vrijednosti upravo na tome. Sada se postavlja pitanja šta je sljedeći način na koji će potrošači kupovati i šta će pružaoci usluga trebati učiniti?

Matt Harris, Bain Capital Ventures: “SoftBank kupuje 20 posto Stripea za 3 milijarde dolara. PayPal nastavlja da se gura na putu da postane vodeća kompanija za finansijske usluge za milenijalce i masovno tržište”.

Dion Lisle, Capgemini SA: “Alexa, kupi ovo “ili” Siri, treba mi Uber, plati to sa mojim AmEx-om. “Plaćanje će biti aktivirano tim glasovima jer je to sjajan sigurnosni metod”.

Kreditiranje

Za investitore u online pozajmljivanju, 2017 je bila godina preokreta. Kompanije koje nisu obraćale dovoljno pažnje na osiguranje spasile su se gubitaka, dok su se dugogodišnji lideri kao što su LendingClub Corp. i CAN Capital Inc. borili sa operativnim problemima i osigurali dovoljan kapital. Prema riječima stručnjaka, sljedeće godine neće biti lakše. Banke su konačno postigle da djeluju zajedno, a to znači da će se online kreditori sve više morati boriti protiv ovih velikih finansijskih institucija.

Dan Ciporin, Canann Partners: “Razmjere su povećale konkurentni čvor, sa uvećanim igračima kao što su LendingClub i SoFi, a sada se mnogo više takmiče sa bankarskim ponudama poput Marcusa iz Goldman Sachsa”.

Spencer Lazar, General Catalyst Partners: “Potencijalne promjene Biroa za zaštitu potrošača (CFPB) pod administracijom Trump-a vjerovatno će vratiti vrijeme na eru Obamine regulative – na nebankarske zajmodavce. Ovo će biti dobro za start-up zajmodavce, što će olakšati dijeljenje kapitala. Strah je da bi stope potencijalno mogle postati predatorske.”

Amazon vs. JPMorgan

Trgovci na malo, poput Wal-Marta, već dugo se traže u bankarstvu, a regulatori bi konačno mogli biti na njihovoj strani. To bi moglo otvoriti vrata Bank of Amazon ili Facebook Financial. Ako bi se ovi tehnološki giganti odlučili da pređu u finansije, imali bi nekoliko značajnih prednosti u odnosu na banke: bolje podatke, superiorno korisničko iskustvo i ogromnu lojalnost kupaca.

Andy Weissman, Union Square Ventures: “Neka kombinacija Amazona, Googlea, Facebooka, Applea, itd. će se pomjeriti dublje u online finansiranje malih preduzeća.”

Jeff Richards, GGV Capital: “Facebook je izvršio plaćanja preko Messenger-a kako bi se takmičio sa Square Cash i Venmo, ali nije bio superagresivan na ovom polju. Potrošeni napor u elektronskoj trgovini mogao bi se vezati za povećanje fokusa na plaćanja.”

Jeremy Philips, Spark Capital: “Tehnološke zvijeri su spore, ali to se brzo mijenja uglavnom zahvaljujući zavisti prema kineskim chat/plaćanjima. Facebook i Apple i ostali će udvostručiti napore u pokušaju da ih replikuju u SAD-u”.

M & A (spajanja i akvizicije)

Iako su neke oblasti fintecha doživjele konsolidaciju, još uvijek postoji prostor za više. Sektor zrenja može videti neke kombinacije u oblastima kao što su kreditiranje, plaćanja, lični finansijski menadžeri i drugo.

Tyler Sosin, Menlo Ventures: “Stripe i Adyen će se spojiti, formirajući 20 milijardi USD veliku poslovnu vrijednost, plus API trgovački procesor.”

Sean Park, Anthemis Group: “Smatramo da 2018-2019 može biti slatka tačka odkad je ovo postalo dio zrelog ekosistema. U potrošačkim finansijama, ličnom finansijskom menadžmentu i potrošačkom kreditiranju, oba su mogli vidjeti mnoštvo kombinacija.”

Brendan Wallace, Peta Ventura Ventura: “Mnogi generički start-upi za kreditiranje online će propasti ili biti preuzeti od strane velikih finansijskih institucija po diskontnoj vrijednosti”.

Upravljanje imovinom

Tokom proteklih 12 meseci pojavile su se su nove hibridne verzije ulaganja, uparivanje ljudi sa tehnološkim podrškom robo-savjetnicima. Velike banke kreiraju korake, a Morgan Stanley i JPMorgan objavljuju verzije robo-savjetnika kao način za privlačenje mlađih generacija i stvaranje boljih korisničkih iskustava.

Iako ovi potezi daju legitimitet za startup-e, Wall Street se takođe jednostavno okreće i duplira ih. Ili bi banke mogle da odluče da budu s njima partneri kako bi pobijedile tehnološke gigante?

Kyle Lui, DCM Ventures: “Digitalna savjetodavna sredstva pod upravljanjem se procjenjuju na 1.000 triliona dolara do 2020. godine. Tradicionalne banke se bude na ovom polju i gledaju digitalne i robo-savjetodavne proizvode kao ključni dio svoje strategije za rast potrošača u okviru upravljanja imovinom.”

Alois Pirker, Aite Group: “Za start-upe u upravljanju bogatstvom, teško da postoji razlika. Mislim da se ih sve više ubija vlastito oružje, jer velike firme to mogu učiniti sa većom raznolikošću i već imaju klijente na putu”.

Finansiranje

Fintech kompanije zasnovane na rizičnom kapitalu porasle su za 4 milijarde dolara samo u trećem kvartalu 2017. godine, prema CB Insights. Ako tekući kurs otane stabilan u posljednjem kvartalu, globalni fintech investicijski dolari i poslovne aktivnosti mogle bi oboriti rekorde. A ako se to dogodi, koje oblasti bi trebale vidjeti najviše sredstava?

Alex Rampell, Andreessen Horowitz: “Prva faza fintecha bile su “razdvajanje banke” – uzimanje jedne od karakteristika mega-banke, i to rade bolje. Sljedeća faza se ponovo obnavlja – dodavanjem drugih usluga i unakrsnim prodajnim proizvodima (kao što je SoFi počeeo od pozajmljivanja i kasnije dodavao bogatstvo i osiguranje). Rizični capital će doći do uspješnih startupa koji se kreću ka svom drugom činu pretvaranja.”

Charles Birnbaum, Bessemer Venture Partners: “Vrijednosti u alternativnom kreditnom prostoru bile su previše optimistične po našem mišljenju tokom prethodnih pet godina, ali mi smatramo da se klatno vjerovatno preusmjerilo u drugom pravcu nakon nedavnog povlačenja ostavljajući sektor zreo za potencijalno finansiranje ili M&A.”

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *