ECB povisio procjene rasta, nastavlja s podsticajnim mjerama

Evropska centralna banka (ECB) povisila je u četvrtak procjene ekonomskog rasta u eurozoni u iduće dvije godine ali su ponovili da će sprovoditi podsticajne mjere sve dok to bude potrebno u kontekstu prognoze da bi inflacija i u 2020. godini trebala biti ispod ciljanog nivoa.

ECB je povisio procjene rasta i sada očekuju da će iduće godine ekonomija eurozone porasti 2,3 posto, što je za pola postotnog boda više no što su procijenili u septembru.

Prognoza za 2019. godinu podignuta je za 0,2 procenta, na 1,9 posto. U istom je iznosu povećana i ovogodišnja procjena i u ECB-u sada očekuju rast aktivnosti u eurozoni za 2,4 posto.

Trend ipak pokazuje usporavanje aktivnosti, uz procijenjeni rast u 2020. godini od 1,7 posto.

Ista je vrijednost – 1,7 posto – za 2020. godinu procijenjena i za stopu inflacije mjerenu harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), što znači da bi bila ispod ciljane nivoe od nešto ispod dva posto. Ako se izuzmu cijene energije i svježe hrane, iznosiće 1,8 posto, procjenjuju u ECB-u.

“Sve u svemu, izmjene makroekonomskih prognoza idu u pravom smjeru”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik ECB-a Mario Draghi, uz napomenu kako prigušeni rast plata upućuje na zaključak da je i dalje potreban ogroman nivo podsticaja.

U pažljivo odmjerenoj poruci Draghi je ipak dodao kako je sigurniji no što je bio prije dva mjeseca da je moguće dostići zacrtanu stopu inflacije. Napomenuo je i kako ne očekuje negativne posljedice zaoštravanja monetarne politike u SAD-u koji je juče očekivano podigao ključne kamatne stope.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *