Naslovne strane dnevnih novina za 14. decembar – Najvažnje vijesti iz ekononomije

Dodajte komentar

Vijesti

Vladi milion i po od prodaje vila

Vlada Crne Gore kao “avans” je prihvatila plaćanje od 1.505.011 eura od kompanije Luštica Development za zemljište koje je ta firma prodala kupcima stanova i vila u novom turističkom gradu Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

Zetagradnja dokupila 0,6 odsto akcija Trenda

Kompanija Zetagradnja, biznismena Blagote Radovića, dokupila je još oko 0,6 odsto akcija zatvorenog investicionog fonda Trend po osnovu javne ponude za preuzimanje akcija fonda po cijeni od 10 centi, po dionici.

EPCG da ne potpisuje višegodišnji ugovor

Akcionari pljevaljskog Rudnika uglja Aco Đukanović i italijaska kompanija A2A, kao i predstavnik državnog kapitala u Rudniku Aleksandar Mitrović, na sjutrašnoj skupštini akcionara te firme spremiće Elektroprivredi (EPCG) omču oko vrata kroz izglasavanje predloga ugovora za višegodišnju isporuku uglja EPCG-u, što EPCG ne smije potpisati.

Dnevne novine

Podnošenje zahtjeva do 31. decembra

Poreska uprava (PU) pozvala je obveznike da do 31. decembra podnesu zahtjev za paušalno oporezivanje prihoda od samostalne djelatnosti, na propisanom obrascu. “Svi obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost koja se prema važećem propisu može paušalno oporezovati, a čiji je ostvareni promet u ovoj godini manji od 18.000 eura, mogu se uz njihov zahtjev, registrovati za paušalno oporezivanje u narednoj godini”, saopšteno je iz PU.

Montelatići: Timovi iz Crne Gore su dobrodošli

Crnogorski startapi su dobrodošli u beogradski Impact Hub akcelerator, a sve što treba da urede je da se prijave putem zvaničnog sajta i uđu konkurenciju za investiranje u 2018, kazala je Dnevnim novinama suosnivačica ove organizacije Gaja Montelatići.

Počela misija Svjetske banke

Tim Svjetske banke (SB) počeo je petodnevnu misiju u Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi (PU) u vezi sa pripremom implementacije projekta Reforma poreske administracije u Crnoj Gori. Konsultanti SB će se tokom misije sastati sa ministrom finansija Darkom Radunovićem, generalnim direktorom Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Novom Radovićem i direktorom PU Miomirom M. Mugošom, kao i sa grupama formiranim za pojedinačne komponente projekta.

Dan

Bez koncesije ne možemo da poslujemo

Brod “Kosta lumineze prvi je kruzer koji će u narednoj godini boraviti u Kotoru, a uz operativnu obalu će biti vezan 4. januara, izjavio je za “Dan direktor preduzeća “Luka Kotorpomorski kapetan Branko Kovačević. On je saopštio da ovo preduzeće, čiji je većinski vlasnik opština Kotor sa 57 odsto akcijskog kapitala u svom vlasništvu, već sada ima potvrđen dolazak 390 brodova u 2018. godini.

Za firme sa sjevera akcize sedam puta skuplje

Akcizni klijenti sa sjevera, kao i knjigovodstvena agencija “Bučan iz Rožaja, tvrde da im Carinarnica u Bijelom Polju konstantno nanosi štetu lošim obračunom akciza na gorivo. Oni su za to optužili Senada Međedovića, pravnika koji zastupa pomenutu carinarnicu.

Obavljaće inspekcije u stanovima

Ministarstvo ekonomije otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna zakona o inspekcijskom nadzoru, koja će trajati do 21. januara. Nacrtom je prvi put normiran pregled inspektora u stambenom ili drugom prostoru u slučaju da postoje indicije da se zbog nelegalnog poslovanja u njemu obavljaju radnje prekršaja.

Pobjeda

Cigarete će poskupiti 50 centi po paklici

Cijena paklice cigareta od 1. januara trebalo bi, zbog povećanja akcize i stope PDV, da poskupi najmanje 50 centi. Toliko poskupljenje juče je najavljeno Agenciji za duvan. -Jedan uvoznik juče je obavijestio Agenciju za duvan da će od 1. januara za 50 centi po paklici poskupiti 18 brendova cigareta saopšteno je Pobjedi iz Agencije za duvan, ali nijesu željeli da saopšte o kom se uvozniku radi niti o kojim brendovima.

Viz er evropska kompanija godine

Niskobudžetna avio-kompanija Viz er osvojila je Aviation 100 nagradu za Evropsku avio-kompaniju godine, saopšteno je iz kompanije. Nagradu je primio direktor korporativnih poslova Viz era Oven Džons na gala večeri u okviru konferencije Airline Economics Growth Frontiers u Londonu.

Za planove 3,8 miliona

EU je u okviru poziva za dostavljanje projekata Zapadobalkanskog investicionog okvira dodijelila Crnoj Gori dodatnih 3,8 miliona eura za pripremu infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, saopšteno je juče na sastanku Upravnog odbora tog instrumenta u Frankfurtu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *