Fiatov izvoz prvi put ispod milijardu eura

Kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija u prethodnih 11 mjeseci, prema jučerašnjim podacima Ministarstva finansija, izvezla je automobile u vrijednosti od   870,2 miliona eura, čime je i dalje ubedljivo najveći domaći izvoznik, ispred firme Hestil Srbija, Tigra iz Pirota i drugih.
Ipak, iza ove informacije ne stoje baš najbolji poslovni pokazatelji, piše Danas.

Izvjesno je da će kragujevačka fabrika i 2017, odnosno petu godinu zaredom, završiti kao najveći srpski izvoznik, sa dva do tri puta većim deviznim prihodom od smederevske Željezare i Tigra. Ali, sada je već sasvim izvjesno i da će ukupan izvoz kragujevačke fabrike automobila ove godine, a prvi put od 2013, biti manji od milijardu dolara na godišnjem nivou, i to poprilično.

Tim prije što je ovogodišnja proizvodnja „fijata 500L” već obustavljena i što je u decembru u FCA Srbija bilo tek sedam radnih dana… Plasman kompanije FCA Srbija, prije svega na američko tržište, ove godine očito nije mogao da ,,pogura” ni redizajnirani „fijat 500L”, koji je počeo da se proizvodi 25. maja. Kako bilo, Fijatova fabrika u Kragujevcu, u 2017. nije uspela da ostvari godišnji prihod veći od milijardu dolara, što je u minulom periodu bio svojevrsni standard u poslovanju fabrike, a čime se nastavlja trend pada plasmana „fijata 500L” na inostranim tržištima.

Check Also

Da li će nekretninski balon pući?

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *