FED podigao kamatnu stopu za 0,25%

Dodajte komentar

Kao što je i bilo generalno očekivano FED je podigao kamatnu stopu za četvrtinu procentnih poena, tačnije za 0,25% na nivo raspona 1,25-1,5%.

Pored toga, značajno je i to što je podignuto i očekivanje za rast BDP-a u SAD sa ranijih 2,1% na 2,5% u 2018, dok se za kraj tekuće godine očekuje takođe rast od 2,5%, što je za 0,1% više nego ranije predviđanih 2,4%.

Dow je odreagovao pozitivno, skočivši 0,33% i dosegnuvši rekordnih 24.585 poena. Među dobitnicima je prednjačio Caterpillar – akcije ove kompanije dobile su 3,6% na vrijednosti nakon saopštenja da su prihodi od prodaje mašina snažno porasli u septembru, oktobru i novembru. NASDAQ je takođe završio dan u plusu (0,2%) dok je S&P izgubio tek 0,05% nakon što su dobici u sektoru zdravstva i industrije neutralisani padom u finansijskom sektoru.

Evropske berze zatvorene su bile prije odluke FED-a, i većina ih je završila u crvenom, jer su investitori sa oprezom očekivali saopštenje. Panevropski Stoxx 600 izgubio je 0,21% u četvrtak. Danas se očekuje objave ECB-a i centralnih banaka Švajcarske i Britanije vezanih za dalje pravce monetarne politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *