Da li se bliži kraj dolara kao najvažnije svjetske valute?

Dani dolara kao najvažnije svjetske valute su odbrojani, kaže profersor ekonomije s Berklija, a prenosi Raša tudej.

Valute će uskoro funkcionisati na jednakim nivoima na međunarodnim tržištima, a američki dolar biće prisiljen da dijeli tu „istaknutu“ ulogu sa kineskim juanom i eurom, kaže stručnjak za svjetske valute Bari Ajhengren.

Prema njegovim riječima, ranije su ekonomisti i bankari uticali na stav da može da postoji samo jedna dominatna valuta i jedna rezervna.

“U periodu između dva rata, izgleda da je to bila funta i dolar, i smjenjivali su se na toj pozciji, u zavisnosti od godine“. Takođe, navodi primjer da su franak i njemačka marka prije Prvog svjetskog rata bile međunarodno značajne.

S ove tačke gledišta, misli on, to je omogućilo dolaru da se približi i gradi svoj monopol i važi za navažniju valutu.

Kako ističe, kraj dominatne pozicije dolara desiće se „prije, a ne kasnije“, i dodaje da će potezi Donalda Trampa uticati takođe na to.  On u svojoj novoj knizi o valutama navodi i analize stručnjaka koji tvrde da će kineski juan biti na toj poziciji. Ajhengren je ipak bliži stavu da je lakše da sve valute imaju sličan status.

“To vam slično kada na primjer, transformaciji operativnih sistema – na kraju ne moraju svi da koriste Windows“, rekao je.

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.