Berze – otvaranje: Evropski ulagači oprezni uoči odluka Feda

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije da rizikuju uoči odluke američke centralne banke o kamatnim stopama.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je juče porastao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,05 posto, na 13.174 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.423 boda.

Ulagači na evropskim tržištima ne žele znatnije da mijenjaju pozicije uoči odluke Feda o kamatama.

S obzirom na solidan rast američke ekonomije i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno da će Fed danas po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

A ako se nastavi jačanje inflacije i ubrza rast privrede, to bi, kažu analitičari, moglo navesti Fed da u idućoj godini ubrza tempo povećanja kamata.

Zbog toga ulagači nestrpljivo čekaju završetak Fedove sjednice i moguće signale o tempu povećanja kamata u idućoj godini.

Podršku tržištima pruža, pak, oporavak cijena nafte. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,7 posto, na 57,55 dolara, nakon što je juče potonula 1,4 posto.

No, nakon što je juče dostigao rekordan nivo, terminski S&P 500 indeks oslabio je jutros 0,1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni.

To je posljedica pobjede Douga Jonesa iz Demokratske stranke nad republikancem Royem Mooreom u trci za američki Senat. Pobjeda Jonesa znači da će republikanci u Senatu imati još manju većinu, što bi moglo otežati realizaciju političkih ciljeva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

A na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,5 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks pao 0,5 posto, na 22.758 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *