Zeleno svijetlo za budžet: Bez povećanja minimalca i smanjnja doprinosa

Dodajte komentar

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče na Odboru za ekonomiju da će njegov resor u narednoj godini analizirati prijedlog smanjenja doprinosa i povećanja minimalne zarade.

Odbor je jednoglasno podržao prijedlog državne kase za narednu godinu od dvije milijarde, a Radunović kazao da će ona obezbijediti isplatu svih redovnih funkcija i međunarodnih obaveza, plata, penzija. Predviđen je budžetski deficit od 116,2 miliona, odnosno 2,6 odsto BDP-a.

Projekcije

“Ove godine smo pravili projekcije smijemo li ući u povećanje minimalca i smanjenja doprinosa. Ne smijemo, kad je u toku fiskalna konsolidacija, dozvoliti da prihodi budžeta budu niži”, kazao je Radunović i podsjetio da je predviđeno zaduživanje od 295,9 miliona, od čega je 105 miliona namijenjeno za otplatu duga i finansiranje kapitalnog budžeta, a 190 za autoput.

Direktor za budžet Nikola Vukićević je objasnio da nema prostora za povećanje rashodne strane, tim prije što su planirani rashodi veći u odnosu na interne procjene, jer su smatrali da se kroz budžet prepoznaju razvojni projekti, ne samo u kapitalnom budžetu nego i kod ministarstava. Kazao je i da je Vlada ostavila mogućnost da prijevremeno otplati dio duga u narednoj godini.

“U 2019. i 2020. skoro po 600 miliona eura duga godišnje dolazi na naplatu. Taj je novac neophodno obezbijediti na finansijskom tržištu i bitno je da 2018. održimo trend planiranih prihoda i rashoda bez iznenađenja na rashodnoj strani”, objasnio je Vukićević i podsjetio da će javni dug rasti do 74 odsto BDP-a u 2019, nakon čega ulazi u silazni trend.

Standard

Predstavnik Unije slobodnih sindikata Vukašin Zogović je zamjerio što prijedlog budžeta nije razmotren na sjednici Socijalnog savjeta.

“Samo kroz jednu rečenicu se pominje povećanje standarda, a predviđeno je povećanje PDV i akciza za 120 do 130 miliona eura. Zamrzavaju se zarade u javnom sektoru, nije došlo do povećanja minimalca, a neće ni dogodine, nema riječi o kvalitetu života, ali treba barem napraviti pomake oko minimalca, da se zaštite najugoženije kategorije”, ocijenio je Zogović.

(Opširnije u Pobjedi)

Foto: Skupština Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *