Šta se dogodilo sa 3 milijarde vrijednim Bitcoinima koje su navodno zaplijenile bugarske vlasti

Dodajte komentar

Bugarske vlasti su u maju ove godine uhapsile 23 osobe zbog sumnje da su bili članovi organizovane kriminalne grupe u kojoj su bila i petorica korumpiranih carinika, a koja je optužena da je razvila šemu za izbjegavanje plaćanja carinskih taksi na međunarodne pošiljke. Članovi grupe su bili bugarski državljani ali su oni imali pomoć i iz okolnih zemalja – Makedonije, Grčke, Rumunije i Srbije.

Hapšenje osumnjičenih je označilo kraj istrage nazvane “PRATKA/VIRUS” (“pratka” na bugarskom znači “isporuka”). Istraga je utvrdila da je kriminalna grupa instalirala malver na carinske računarske mreže što je omogućilo da pošiljke izbjegnu uobičajene carinske procedure pa su kriminalci mogli da prenesu preko granice robu tako da izgleda kao da je ona već prošla carinu iako to nije bio slučaj.

Policija je obavila pretrese na više od 100 adresa, pretresla domove i vozila osumnjičenih, i zaplijenila opremu, smart telefone, računare i dokumente banaka.

Ali osim uobičajenih dokaza koje policija pleni, s obzirom da je ovde riječ o sajber kriminalu, bugarske vlasti su zaplijenile i 213.519 Bitcoina, koji su u to vreme vrijedeli 500 miliona dolara.

Međutim, od tada je vrijednost Bitcoina vrtoglavo porasla sa 2.354 dolara koliko je Bitcoin vrijedio u maju na skoro 17 hiljada dolara koliko vrijedi sada. Drugim riječima, bugarske vlasti sada imaju više od 3 milijarde dolara, što je dovoljno da Bugarska otplati petinu svog državnog duga.

Ostaje nepoznanica šta će se dogoditi sa tim novcem.

Bugarski novinari uputili su Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtjev da objavi javne ključeve novčanika sa Bitcoinima kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe. Međutim, jedini odgovor koji je stigao od bugarskih vlasti je da nijedan Bitcoin nije zaplijenjen.

S obzirom da je informaciju o zapleni Bitcoina na svom sajtu objavio Centar za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC), sada nije jasno ko govori istinu.

Informacija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *