Naslovne strane dnevnih novina za 12. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Privatizacije ne ispune očekivanja

Direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni transport IATA Aleksandar de Žunijak, izrazio je rezervu prema namjerama vlasti u nekim državama da privatizuju svoje vazdušne luke. De Žunijak je na nedavnom Media danu IATA u Ženevi kazao da nijedna država za koju oni znaju, a koja je privatizovala svoj aerodrom, sa tim nije u potpunosti zadovoljna.

Da građani mogu raditi i živjeti u EU

Crna Gora je juče na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila pregovaračka poglavlja 2 (sloboda kretanja radnika) i 3 (pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga). Na konferenciji je, kako su kazali iz Ministarstva za evropske poslove, zajednički ocijenjeno da ispunjavanjem obaveza iz procesa pristupanja Crne Gore potvrđuje svoje snažno proevropsko opredjeljenje i nastavlja put prema članstvu u EU.

Nema povećanja minimalne plate

Ministarstvo finasija analiziralo je opciju povećanja minimalne zarade i smanjenja opterećenja na plate, ali je za sada od toga odustalo od tih rješenja jer se ne smije dozvoliti da prihodi budu niži od planiranih zbog sprovođenja mjera fiskalne kosolidacije.

Dnevne novine

Podnijet 81 zahtjev za legalizaciju

Jedinicama lokalne samouprave do 7. decembra je podnijet 81 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, od kojih je najveći broj u Opštini Herceg Novi 34, kazao je Dnevnim novinama Marko čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U novembru naplaćeno 78,3 miliona eura prihoda

Bruto naplata poreskih prihoda u novembru je iznosila 78.3 miliona eura, što je sedam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Naplaćeni iznos je 3,5 odsto ili 2,5 miliona eura veći od planiranog.

Zeleno svijetlo za predlog budžeta

Skupštinski Odbor za ekonomiju predložio je parlamentu da usvoji Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, kojim se obezbjeđuje redovnost isplate primanja, penzija i međunarodnih obaveza države. Kako je kazao ministar finasnija Darko Radunović, ukupan iznos primitaka i izdataka predviđen je na dvije milijarde eura, pet miliona manje u odnosu na aktuelni Zakon o budžetu.

Dan

Podrška od 39 miliona

Prva nacionalna konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju održana je juče u nikšićkom Tehnopolisu i okupila je 90 učesnika iz sedam zemalja regiona. Ministar poljoprivrede Milutin Simović kazao je prilikom otvaranja konferencije da je u Crnoj Gori u proteklim godinama ostvaren značajan napredak u toj oblasti, a vrijedni domaćini i preduzetnici i u narednom periodu imaće dobru podršku države, međunarodnih partnera i lokalnih zajednica.

Naplatili 856 miliona

Poreska uprava (PU) ostvarila je u novembru bruto naplatu poreskih prihoda od 78,3 miliona eura, što je sedam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Time je ukupna bruto naplata poreza za 11 mjeseci dostigla 856,05 miliona, što je četiri odsto, odnosno 35 miliona više nego lani.

Zarade ne povećavaju, poreze ne smanjuju

Odbor za ekonomiju usvojio je glasovima poslanika vladajuće koalicije predlog Zakona o budžetu za narednu godinu, kojim je predviđeno zaduživanje od 296 miliona, sa opcijom da se ta suma poveća za dodatna 104 miliona.

Pobjeda

Krivična prijava protiv uprave EPCG

Preduzeće Company M&V, vlasništvo Vasilija Miličkovića, podnijelo je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv izvršnog direktora Elektroprivrede Igora Noveljića, članova borda i NN lica. Prijava je podnesena zbog namjeravane kupovine akcija Rudnika uglja od akcionara A2A i Aca Đukanovića. Miličković tvrdi da bi ta kupovina oštetila EPCG za 100 miliona eura. A2A je vlasnik 39,4, a Đukanović 11,8 odsto akcija rudnika.

Britanci u Vašingtonu zastupaju Crnu Goru

Crnu Goru će na arbitraži koju je pokrenula Adiko banka zbog konverzije kredita u švajcarskim francima pred Internacionalnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu zastupati advokatska kancelarija “Omnia stratedži iz Londona, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Ne može se igrati sa smanjenjem doprinosa i povećanjem minimalca

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče na Odboru za ekonomiju da će njegov resor u narednoj godini analizirati prijedlog smanjenja doprinosa i povećanja minimalne zarade. Odbor je jednoglasno podržao prijedlog državne kase za narednu godinu od dvije milijarde, a Radunović kazao da će ona obezbijediti isplatu svih redovnih funkcija i međunarodnih obaveza, plata, penzija. Predviđen je budžetski deficit od 116,2 miliona, odnosno 2,6 odsto BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *