Na arbitraži koju je pokrenula Adiko banka Crnu Goru zastupa Omnia strategy iz Londona

1 komentar

Crnu Goru će na arbitraži koju je pokrenula Adiko banka zbog konverzije kredita u švajcarskim francima pred Internacionalnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu zastupati advokatska kancelarija Omnia strategy iz Londona, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Adiko banka je u novembru pokrenula arbitražu protiv Crne Gore, tvrdeći da je pretrpjela višemilionsku štetu zbog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Pobjeda nije uspjela da sazna koliku odštetu traži ta banka u arbitražnom postupku.

Ministarstvo finansija je 10. novembra raspisalo javni poziv za izbor advokata koji će zastupati državu pred arbitražom u Vašingtonu, a rok za dostavljanje ponude bio je 15. novembar.

Iz Ministarstva su kazali da je na javni poziv stiglo osam ponuda i da je rangiranje bilo po sistemu – 70 poena za kvalifikacione uslove, a 30 za finansijski dio ponude.

“Ministarstvo finansija je pozvalo sve domaće i međunarodne advokatske kancelarije, sa iskustvom u zastupanju država u arbitražnim postupcima pred ICSID-om, da dostave ponude sa specifikacijom cijena usluge, za zastupanje Crne Gore u arbitražnom postupku protiv Addiko banke. Dobili smo osam ponuda međunarodnih advokatskih kancelarija, koje su, nakon ocjene ponuda po kriterijumima iz tendera, dostavljene Vladi. U skladu sa ovlašćenjem Vlade, ugovor je potpisan 27. novembra sa advokatskom kancelarijom Omnia strategy“, saopštili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da su pravni zastupnici preuzeli sveobuhvatne aktivnosti radi pripreme odbrane.

Iz Ministarstva su objasnili da je finansijski dio ponude sadržao cijenu po satu za svakog pojedinca, dodatne naknade za advokate koje bi mogli pružiti tokom postupka, mjesečnu naknadu koja bi bila naplaćena za savjetovanje elektronskim putem ili putem telefona o rutinskim pitanjima, naknade za druge moguće troškove, ako postoje, tako da će se cijena arbitraže znati tek po završenom procesu.

Iz Ministarstva su rekli i da se Zakon o javnim nabavkama ne primjenjuje na nabavke usluga arbitraže.

Parlament je početkom septembra prošle godine usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević 2015. godine, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine.

Zakon je omogućio klijentima koji otplaćuju, koji su otplatili i koji su prestali da otplaćuju kredite da dug konvertuju u eure po kursu 2007. i 2008. godine, uz kamatu od 8,2 odsto godišnje.

I tada je Adiko banka najavljivala tužbu, a podnijeli su tri inicijative za ocjenu ustavnosti obje verzije zakona.

Predsjednik Ustavnog suda, Dragoljub Drašković, rekao je u oktobru ove godine da su sve tri inicijative objedinjene i da su u postupku.

RTCG

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Advokatska kuca u kojoj saradjuje g-dja Bler, ne bi trebalo da je los izbor.
    Ali, na nasem Pravnom fakultetu ima dovoljno jakih profila da trebaju biti ukljuceni, jer banka koja je ponizila samu sebe, korupcionaskim schemama koje ce uci u anale loseg bankarstva, ne moze jer ima amere kao nove a u stvari samo marketinske investitore da ponizava nas sistem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *