Koliko su napredovali električni automobili za 7 godina (infografika)

Dodajte komentar

Napredak u oblasti vozila na električni pogon najbolje se može sagledati ako se uporede karakteristike dvije generacije jednog modela.

Kada se pojavio 2010. godine, Nissan Leaf 1 najavio je bum na do tada skromnom tržištu električnih automobila. Sedam godina kasnije, Leaf prve generacije prodao se u preko 280.000 primjeraka širom svijeta i postao najtiražniji elektroautomobil na svijetu, a novi, Leaf 2 debitovao je u septembru 2017.

Tržište električnih automobila drastično se promijenilo od te 2010. U međuvremenu, Tesla je napravio pravu malu revoluciju luksuznim Modelom S, a nedavno je ponudio i znatno pristupačniji i konkurentniji Model 3, koji bi, ako se ostvare planovi Ilona Maska o tempu proizvodnje, već u narednoj godini mogao da svrgne Leaf sa pozicije najprodavanijeg automobila na struju.

Među rivalima Leafa danas su, između ostalih, i BMW i3 i Opel Ampera-e/ Chevrolet Bolt, model koji može da se pohvali velikom autonomijom u vožnji.

Koliki je napredak postignuti u periodu 2010-2017. kada je riječ o prosječnom električnom automobilu, može se vidjeti na uporednom grafikonu koji je objavio sajt Nissanpartsplus.com, na kome su prikazane specifikacije i performanse modela Leaf 1 i Leaf 2.

Na uporednom grafikonu modela Leaf 1 i Leaf 2, može se vidjeti da novija generacija ima jači motor, baterije većeg kapaciteta, dvostruko veću autonomiju vožnje i manji koeficijent otpora vazduha, dok je sa druge strane prva generacija bila nešto lakša.

I performanse su na strani nasljednika koji bolje ubrzava od 0 do 100 km/h. Međuosovinsko rastojanje je ostalo isto, ali zato Leaf 2 ima veći prtljažnik, čime je povećana funkcionalnost vozila.

Na kraju, ako se uračuna inflacija, Nissan Leaf za 2018. je i nešto jeftiniji od prethodnika.

Pogledajte infografiku:

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *