Činovnicima Podgorice stanovi po bagatelnim cijenama

Dodajte komentar

Glavni grad donio je Odluku o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika Podgorice. Prema dokumentu, čije izvode objavljuje Portal Analitika, podgorički činovnici za rješavanje stambenog pitanja dobiće popust do čak 80 odsto. Gradski parlament će se o ovom propisu izjasniti na sjednici koja je zakazana za 21. decembar.

Cijena stana koji je predmet raspodjele u skladu sa Planom utvrđuje se po prosječnoj cijeni 1 m2stambene površine u Glavnom gradu, prema podacima organa državne uprave nadležnog za poslove statistike.

Matematika

Pod povoljnijim uslovima za kupovinu stana podrazumijeva se umanjenje cijene stana: u procentu od po 7% za svaku godinu radnog staža, u procentu od po 2% za svaku godinu starosti zgrade, zatim i u procentu od 3% za svaku godinu izdvajanja doprinosa za stambenu izgradnju. Takođe,  i u procentu od 5% za prosječnu ocjenu rada “odličan” ostvarenu u cjelokupnom periodu ocjenjivanja.

“Umanjenje po svim osnovama može iznositi najviše 80% cijene stana”, piše u Predlogu odluke.

Utvrđenu kupoprodajnu cijenu stana, zaposleni može isplatiti u cjelosti ili obročno, na period do 15 godina od dana zaključenja ugovora.

Zaposlenom koji isplati cijenu u cjelosti u roku od 30 dana od dana zaključivanja ugovora, kupoprodajna cijena se dodatno umanjuje za 1/3.

“Ako je zaposleni podnio zahtjev za isplatu cjelokupnog preostalog duga prije isteka ugovorenog roka, preostali dug umanjuje se za 1/3 i obračunava bez kamate”, piše u Predlogu odluke.

Ko ima pravo

Shodno propisu, pravo na rješavanje stambene potrebe ima zaposleni pod uslovom da on ili član njegovog porodičnog domaćinstava: nema stan, odnosno porodičnu kuću u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini na teritoriji Glavnog grada.

“Ili ima manji stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini na teritoriji Glavnog grada u odnosu na odgovarajući”, piše u Predlogu odluke.

Pod odgovarajućim stanom podrazumijeva se za samca – garsonjera, za porodično domaćinstvo sa dva člana – jednosoban stan, za porodično domaćinstvo sa tri ili četiri člana – dvosoban stan, za porodično domaćinstvo sa pet i više članova – trosoban, odnosno četvorosoban stan. U slučaju da zaposleni u sistemu Glavnog grada ima djecu različitog pola, slijedi mu stan uvećan za jednu sobu.

Prema propisu, zaposlenom u Glavnom gradu može se odobriti stambeni kredit pod povoljnijim uslovima za kupovinu stana na tržištu, izgradnju stana, dogradnju stana, pretvaranje zajedničke svojine ili susvojine u etažnu svojinu, poboljšanje uslova stanovanja i proširenje stana.

Podsjetimo, sličan propis je donijela Vlada prije nekoliko godina, ali je zbog većih zarada, Glavni grad uvijek bio poželjniji poslodavac od Vlade.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *