100 godina Top 10 američkih  kompanija, u jednom grafikonu

Dodajte komentar

Prevod i obrada: Bankar.me

Opadajući trend privrede ekonomisti vole objasniti kao “kreativno uništenje” koje zapravo znači da kada propadne jedna kompanija – nešto bolje može zauzeti njeno mjesto. Zanimljiv način razmišljanja o ovom konceptu predstavlja posmatranje istorijskih primjera kompanija koje su nastale i nestale.

Upravo to čini grafikon u nastavku.

Na grafikonu je prikazano deset najvećih kompanija prema Forbes-u, i to u istorijskim periodima za 1917., 1967. i 2017. godinu. Veličina kruga odgovara tržišnoj vrijednosti kompanije na dan 10.11.2017. godine. Zatim je svaki krug označen jednom bojom, gdje određena boja predstavlja određenu industriju, i dodat je logotip kompanije.

Mnogo toga se može reći o implikacijama na predstavljenom grafikonu. Prvo, grafikon predstavlja valuacije kompanija iz 2017. godine.  Zašto je ovo bitno? To znači da su SAD mnogo bogatije sada nego što su bile prije 50 ili 100 godina. Najveće kompanije su značajno veće i vrijede više od najvećih kompanija u 1967. i 1917. Pogledajmo veličinu Apple u poređenju sa IBM-om – nisu ni blizu.  1967. godine IBM je vrijedio 259 milijardi dolara. Ta vrijednost ga danas ne svrstava ni među prvih 10.

Spisak top deset najvećih kompanija u svakoj godini je različit. Rangovi se mijenjaju, i kako vrijeme prolazi, kompanije gube svoja mjesta na vrhu ove liste. Jedan izuzetak je kompanija AT&T, koja je na drugom mjestu bila 1917. i 1967. godine. To jest, ovu poziciju je zauzimala dok Vlada SAD nije slomila AT&T (zbog čega verovatno nije danas u top 10). AT&T je izuzetak koji dokazuje pravilo.

Tehnički govoreći, većina ovih kompanija još uvijek postoji, ali samo zato što su prošli kroz značajne promjene u svojem poslovnom modelu ili su ih kupili konkurenti. Čelične kompanije nijesu važne kao što su nekad bile. Dalje, u okviru energetskog sektora, Texaco i Standard Oil su se spojili sa konkurentima. Polaroid i Kodak su zastareli. Ostaje da se vidi koliko će kompanije kao što su Sears i GE mogu ostati “na brodu”.

Na kraju, treba primijetiti raznolikost kompanija prije 50 i 100 godina. Deset najvećih kompanija predstavljalo je različite industrije, od konglomerata nafte i plina do trgovaca i automobila. U današnje vrijeme, tehnološki giganti dominiraju u prvih pet, a odmah nakon njih holding kompanija Warren Buffet-a Berkshire Hathaway. Masivni čelični monopoli prije jednog vijeka blijede u poređenju sa veličinom tehnoloških kompanija danas. To ukazuje na to da je Internet koncentrisao finansijsku snagu u šačicu kompanija kao nikada ranije. Ovo je jedan od mnogih razloga zašto tech kompanije moraju da brinu o regulatorima koji razbijaju njihove monopole.

Dakle, ekonomija je prošla kroz značajne promjene u proteklom vijeku, a kreativno uništenje će se i dalje razvijati. Možemo biti sigurni da će deset najboljih kompanija u 2067. izgledati znatno drugačije od danas, a možemo samo da zamislimo kako će lista izgledati u 2117. godini.

Izvor: How Much

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *