Tim naučnika iz Srbije osmislio možda najbolji sistem zaštite novčanica

Dodajte komentar

Tim srpskih naučnika u Institutu za fiziku u Zemunu osmislio je “teslagram“, najbolji vid zaštite na svijetu.

Ovaj sistem predviđa da se ljuspice krila leptira, koje je nemoguće kopirati, ugrađuju u kartice, novčanice, dokumenta i umjetnička djela, pišu Večernje novosti, a prenosi Srna. Ova zaštita je daleko složenija od holograma i nemoguće ju je kopirati.

Ove ljuspice nisu vidljive golim okom, veličine su stotinak mikrona, a kada se ljuspe izdvoje sa krila, onda se “pametnom” štampom utisnu u predmet, i zbog malih dimenzija falsifikatori ne mogu da znaju na kojem se dijelu novčanice ili umjetničke slike nalaze.

Od jednog krila leptira može da se zaštiti 100.000 novčanica i da svaka bude jedinstvena, dok je hologram na grupama novčanica isti, pa kada neko iskopira jedan, zapravo je iskopirao sve.

Krila leptira su satkana od 200.000 ljuspica, a među svim leptirima u svijetu, ne postoje dvije iste, zbog čega nema boljeg načina za zaštitu od falsifikata novčanica, kartica, umjetničkih djela, nego da se u svaki od tih predmeta ugradi po jedan minijaturni dio leptirovog krila.

Rukovodilac Inovacionog centra Instituta, Saša Lazović, je rekao da je “teslagram” zaštićen globalno, kroz tri patenta i žig.

On je rekao da su najbliže tome da leptirovim ljuspama zaštite plastificirane kartice kao što su lične karte, kreditne kartice, kartice za ulazak u zaštićene prostore, a na isti način će moći da se štite i novčanice, ali i umjetnička dela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *