Švedski startup preko crowdfundinga skupio novac za električni auto; sad su ga predstavili

Dodajte komentar

Prošle godine švedski startup Uniti pokrenuo je crowdsourcing kampanju putem koje su pokušali da prikupe milion dolara kako bi proizveli prototip električnog gradskog automobila. Kampanja im je prošla odlično, pa su skupili preko 1,2 miliona eura. Juče su u Landskronau predstavili svoj auto.

Automobil Uniti One opisali su kao jeftino urbano vozilo kojem su glavna konkurencija modeli Smarta. Najavili su kako će jači model auta, koji ima bateriju od 22 kWh i domet od oko 300 kilometara, koštati 19.900 eura. Uniti One podržava i DC brzo punjenje, pa se za domet od oko 200 kilometara napuni za 30 minuta.

AUTI S RESPEKTABILNIM PERFORMANSAMA

Iako im na prezentaciji fokus nije bio na performansama, što je logično budući da se radi o gradskom automobilu, performanse su sasvim respektabilne. Uniti One u sportskom modu do 80 km/h dolazi za samo 3,5 sekundi, a maksimalna brzina mu je oko 130 km/h. Poređenja radi, Smart Brabus sa 102 KS stiže do 100 km/h za 8,9 sekundi. Zanimljivo je da će se One moći konfigurirati klasičnim volanom ili Unitijevim posebnim joystickom, koji je još uvijek u razvoju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *