Cijena NLB banke 350 do 400 miliona eura manja od realne zbog hrvatskih štediša

Dodajte komentar

Zbog hrvatskih štediša koji su staru deviznu štednju iz Ljubljanske prebacili u hrvatske banke kako bi im zamrznuti ulozi bili isplaćeni, tržišna cijena Nove ljubljanske banke (NLB) je 350 do 400 miliona eura manja od realne, kazao je u ponedjeljak slovenački premijer Miro Cerar.

Objašnjavajući u parlamentu zašto vlada pred sam kraj mandata pregovara s Evropskom komisijom u želji da za tri godine odloži obećanu prodaju NLB-a, Cerar je kazao kako je cilj da slovenački poreski obveznici budu što manje oštećeni, te demantovao tvrdnje da se ponaša neodgovorno jer odlaganjem rizikuje nekredibilnost kod Evropske komisije i daljnje smanjivanje vrijednosti banke.

Prema Cerarovim riječima, vlada je namjeravala da ispuni obvezu prodaje tri četvrtine NLB-a, ali je odustala nakon što ju je finansijski konsultant koji je prije toga tvrdio drukčije, obavijestio da su potencijalne obveze NLB-a prema Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb u sporu s NLB-om oko prenesene devizne štednje hrvatskih građana, koji se vode pred hrvatskim sudovima, od 350 do 400 miliona eura, te da je to prevelik rizik za prodaju ove godine.

Cerar je kazao da vlada već pola godine pregovara s Evropskom komisijom kako bi se obveza privatizacije NLB-a na koju je u vrijeme finansijske i bankarske krize u Sloveniji pristala ranija vlada Alenke Bratušek izmijenila.

“Za Sloveniju je važno da NLB ostane jaka banka u regionu jugoistočne Evrope i to je naš glavni cilj”, kazao je Cerar.

Potvrdio je da je vlada Evropskoj komisiji, bude li privatizacija sporazumno odgođena, ponudila da banku do njene konačne privatizacije vodi nezavisni administrator koji bi uz suglasje Evropske komisije i Evropske centralne banke kao upravljač bio imenovan u NLB, sve dok država ne postane manjinski vlasnik s 25 posto dionica.

Cerar je kazao kako vjeruje da će dobri rezultati banke zadnjih nekoliko godina i bolja makroekonomska situacija u Sloveniji i Evropi djelovati tako da će se za NLB za nekoliko godina moći da dobije puno povoljnije ponude.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *