Željeznica u minusu 61 milion eura

Četiri željeznička preduzeća nastavila su da nižu gubitke i za devet mjeseci ukupno napravila minus od 705 hiljada eura, pokazuju rezultati o poslovanju državnih kompanija. Jedina firma koja je na kraju septembra imala dobit i to od 480 hiljada eura je Montekargo, koji je Vlada htjela da proda početkom godine. Ti rezultati su bolji u odnosu na isti period lani, kada su četiri preduzeća imalaoko 1,7 miliona minusa.

Željeznička infrastruktura se u odnosu na prošlu godinu dovela u red, pa je minus smanjila za skoro 930 miliona eura i za devet mjeseci imala je gubitak od 41,6 hiljada eura.

Najzaslužniji za minus od sedam stotina hiljada je Željeznički prevoz. Oni su na kraju trećeg kvartala imali minus od 817 hiljada eura. To je za preko deset puta više nego u istom periodu lani. ŽPCG je na kraju septembra prošle godine imo 66,6 hiljada minusa.

Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) je za devet mjeseci imalo 329 hiljada minusa, što je za 1.700 hiljada manje nego u istom periodu lani.

Sa gubicima od 705 hiljada eura, ukupan minus željezničkih preduzeća se popeo na 61 milion eura. Najveći krivci za toliki iznos minusa su ŽICG i ŽPCG. Infrastruktura je na kraju septembra imala ukupan gubitak u poslovanju od 30,3 miliona eura, dok je minus Prevoza iznosio 24,7 miliona eura. Ukupan gubitak IŽVS-a je 3,5 miliona, a Montekarga 2,8 miliona eura.

 

Check Also

Pržno dobilo novo šetalište

Pržno je dobilo novo šetalište, koje je sinoć svečano otvoreno u okviru manifestacije “Budvanske večeri”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.