Diverzifikacija – Najstariji trik uspješnih investitora

Dodajte komentar

Svi znamo za izreku: “Nemojte stavljati sva jaja u jednu korpu”, koja se provlači i kroz Šekspirovu dramu “Mletački trgovac”, koja je napisana prije 400 godina, a ovo pravilo važi i danas – tvrde finansijski stručnjaci.

Diverzifikacija

Najstarije pravilo u svakoj dobroj knjizi o finansijama kaže da su rizik i povraćaj nepovratno povezani. Naime, ako želite da ostvarite veći povrat, morate preuzeti veći stepen rizika. Ako želite da smanjite rizik, očekujte da će i povraćaj uloženog biti manji.

Volatilnost ili varijabilnost portfelja ne predstavljaju nužno rizik za investitora. Međutim, kako bi se objektivno procijenio nivo rizika investicionih portfolija u istraživačke svrhe, koristi se varijabilnost povraćaja portfelja. Ako želite veći očekivani povraćaj, morate prihvatiti više varijabilnosti u vašem portfelju. Ako želite manju varijabilnost, ona će vas koštati očekivanog povraćaja.

Izgradnjom portfelja investicija koje nisu savršeno pozitivne korelacije, investitor može smanjiti varijabilnost portfelja bez žrtvovanja očekivanih povraćaja. Stoga ne čudi što je diverzifikacija poznata kao jedini ’besplatan ručak u finansijama’, jer vi zapravo dobijate korist nižih varijabilnosti portfolia bez bez nužne potvrde da žrtvujete nešto.

Diverzifikacija umanjuje ukupni rizik

Raspoređivanjem vašeg novca na što više različitih kompanija, smanjujete rizik od mogućnosti da ukoliko jedna ili više firmi iz određenog sektora propadne, to ugrozi vaš celokupni portfolio.

Ako u svom portfoliju imate na hiljade kompanija, čak i vaš najveći holding predstavlja tek neznatan dio portfolija, tako da u slučaju da postane potpuno bezvrijedan, on neće imati velikog uticaja na vašu sposobnost da ostvarite finansijske ciljeve. Sa druge strane, ako jedna kompanija čini 20 ili 30 odsto vašeg portfolija, pa postane bezvrijedna, ona značajno može uticati na vašu investicionuu poslovnu budućnost.

Ostvarite povraćaj potreban za finansiranje budućih ciljeva

Povraćaj zaliha najčešće dolazi od akcija sa naročito snažnim performansama. Međutim, problem je u tome što ne postoji mogućnost da unaprijed znate koje akcije će donijeti najveći profit u budućnosti.

Ako vaš portfolio ne posjeduje ove akcije koje imaju snažne performanse, vjerovatno ćete propustiti povraćaje, koji su neophodni za finansiranje većih poslovnih ciljeva. Jedini način da obezbijedite ove akcije je da se posvetite posedovanju svega.

Zaključak

Diverzifikacija nije ništa novo, ali bilo koji razgovor na ovu temu od strane finansijskih štrebera opravdava njen značaj za investitore. Preporuka da investitori kreiraju u potpunosti raznovrsan portfolio je mudrost koju neki ignorišu, ali na sopstveni rizik. Iako ovaj pristup nije toliko uzbudljiv kao pokušaj odabira najbolje investicije, većina investitora će je preferirati jer osigurava finansijsku budućnost.

Ekonomski.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *