Vlada plaća prispjele obaveze Montenegro Airlines i željeznice

Dodajte komentar

Vlada je juče utvrdila rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 9,5 miliona eura kojim će sa 7,11 miliona izmiriti dospjele obaveze nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines (MA), Željezničkog prevoza i Željezničke infrastrukture. Sa milion eura Vlada će, kako je saopštio ministar finansija Darko Radunović, subvencionisati “ranjive” kupce električne energije, dok će 893.601 eura preusmjeriti Zavodu za zapošljavanje.

Shodno utvrđenom Predlogu zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2017, koji je poslat Skupštini na usvajanje po skraćenom postupku, budžetski izdaci uvećani su za 8,61 miliona eura, izdaci državnih fondova za 0,89 miliona, dok su izdaci transakcija finansiranja i kapitalnog budžeta ostali nepromijenjeni. Na istom nivou ostao je i deficit budžeta.

Spašavaju Montenegro Airlines

Za plaćanje dijela obaveza MA Vlada je opredijelila 5,2 miliona eura da bi, kako je saopšteno, spriječila ugrožavanje njegovih operacija.

“Kada je riječ o MA, naša procjena je da bi prizemljivanje aviona u ovom trenutku napravilo ogromnu štetu i budžetu Crne Gore i ne bi omogućilo da tokom decembra i janaura obavimo vazdušni saobraćaj koji je već ugovoren”, kazao je ministar finansija Darko Radunović na konferenciji za novinare, dodajući da MA, pored ostalih, ima dugovanja Eurokontrolu, Đenerali osiguranju, Foker pulu.

Vlada će isplatiti 1,91 milion eura Željezničkom prevozu i Željezničkoj infrastrukturi na ime subvencije za obavezu javnog prevoza putnika usljed remonta pruge u Srbiji, što za posljedicu ima nemogućnost servisiranja tekućih obaveza.

“Napori Vlade i Ministarstva finansija doveli su do rezultata na koje možemo biti ponosni, da je u državnu kasu uloženo više novca projekcije ukazuju na oko 90 miliona eura do kraja godine, dok je iz državne kase potrošeno manje nego u prethodnom periodu. To je stvorilo priliku da na kraju godine dodatna sredstva budu upućena tamo gdje su ona najpotrebnija, rekao je Radunović.

NIži deficit

Za 11 mjeseci ove godine, naveo je Radunović, prihodovano je oko 64 miliona eura više nego prethodne, a u Vladi očekuju da će prihodi do kraja godine biti oko 30 miliona veći u odnosu na planirane.

“Prema projekcijama, izdaci će do kraja godine biti manji za oko 50 miliona u odnosu na prošlu godinu. I ono što mi smatramo najvažnijim deficit će biti niži za 2,7 odsto u odnosu na projekcije iz Fiskalne strategije i do kraja godine će iznositi 3,7 odsto BDP-a”, ukazao je Radunović.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović, koji je predsjedavao jučerašnjom sjednicom, ocijenio je da se rebalansom izdvaja tek deseti dio uvećanih prihoda kako bi se on državno, odgovorno i domaćinski usmjerio na izmirenje već prispjelih obaveza.

Na sjednici je usvojena i Informacija o realizaciji aktivnosti na projektu Luštica bay, u kojoj se navodi da još nije riješeno pitanje eksproprijacije na parceli Petrovići. Kao jedan od ključnih problema u trenutnoj fazi realizacije ovog projekta navodi se aktiviranje prava zaloga iz Ugovora o zakupu i gradnji, koja bi se iskoristila kao obezbjeđenje za kratkoročni kredit kompanije Luštica Development.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *