Miroslav Hiršl: Godina sa izuzetnim rezultatom

Dodajte komentar

Visina kamatnih stopa zavisi od više faktora koji nijesu vezani samo za naše tržište, pa ne možemo sa sigurnošću reći da će se smanjivati, kazao je u intervjuu Pobjedi glavni izvršni direktor Societe Generale banka Montenegro Miroslav Hiršl.

Kazao je da će banka prilagođavati svoju ponudu kretanjima na tržištu i zahtjevima klijenata.

“Mogu samo reći da ćemo pokušati da izađemo u susret svakom klijentu i ponudimo dobre kreditne uslove, posebno malim i srednjim preduzećima, kao i građanima, naročito za ključne životne odluke, kao što je kupovina stambenog prostora”, rekao je Hiršl.

POBJEDA: Kamate na depozite su značajno pale. Očekujete li da može doći do negativnih?

HIRŠL: Ne očekujemo veće promjene kod kamatnih stopa na depozite. Kao i u slučaju kamatnih stopa na kredite, pratićemo situaciju i potrebe tržišta. Ne očekujem da će naša banka u skorijem periodu uvesti negativne kamatne stope.

POBJEDA: Kakvi su poslovni planovi banke u narednoj godini krediti, depoziti…?

HIRŠL: Pripremili smo plan rada za narednu godinu. Pažljivo pratimo dešavanja na tržištu, osluškujemo potrebe klijenata i trudićemo se da proširimo saradnju sa njima nudeći nove proizvode i usluge. Upravo smo poboljšali ponudu kredita za penzionere koji čine važan segment naših klijenata, imamo tradicionalno dobru ponudu stambenih kredita, kontinuirano ulažemo u razvoj digitalnih kanala elektronskog i mobilnog bankarstva, proširujemo ponudu kartica. Imamo ponudu za mlade ljude, đake i studente kojima smo omogućili da koriste potpuno besplatno čitav niz naših bankarskih usluga u formi FUN Club paketa za mlade. Smatramo da je važno da se mladima, posebno onima koji još nijesu u radnom odnosu i nemaju svojih prihoda omogući laka dostupnost bankarskih usluga na besplatan i razumljiv način, kako bi se na vrijeme upoznali sa finansijskim uslugama i u budućnosti dobro upravljali svojim finansijama.

POBJEDA: Kako će se nova regulativa odraziti na vašu banku i bankarski sistem?

HIRŠL : U postupku pridruživanja EU neophodno je usklađivanje regulative, što može biti zahtjevno imajući u vidu da se to može odraziti na potrebu za dodatnim kapitalom u nekim bankama i da može uticati negativno na bilanse banaka kroz povećanje troškova. Naša banka će poštovati regulativu, a uvjereni smo i da Centralna banka preduzima sve potrebne korake kako bi se obezbijedio povoljan poslovni ambijent za poslovanje banaka i funkcionisanje bankarskog sistema. Što se tiče IFRS9 standarda mi smo potrebna prilagođavanja ovim standardima počeli još početkom 2017. kako bismo u potpunosti odgovorili na ovaj zahtjev i amortizovali njegov uticaj u momentu stupanja na snagu 2018.

Godina dobrih rezultata

POBJEDA: Kako ste zadovoljni rezultatima banke u ovoj godini i koliki profit očekujete?

HIRŠL: Već mogu da potvrdim da će naša banka poslovnu godinu završiti sa izuzetno dobrim rezultatom. Banka je prošle, a to će biti slučaj i sa ovom godinom, ostvarila najbolji rezultat od kada je SG prisutan u Crnoj Gori. Na kraju trećeg kvartala iomali smo 7,2 miliona eura neto dobiti, što je šest odsto više nego lani u istom period, pa sa pravom očekujemo da ova godina neće biti lošija. Naprotiv, biće bolja i to u mnogim segmentima. Imamo najveći neto kreditni portfolio, najefikasnija smo banka sa najnižim raciom troškova i prihoda i stabilnim rastom neto dobiti.

Zahvaljujući ovim pokazateljima SGM je i ove godine proglašena bankom godine u Crnoj Gori, od Banker magazina, što je posebna čast u bankarskom svijetu. Osim značajnih rezultata, internacionalnih i domaćih priznanja u ovoj godini, posebno smo ponosni na posvećenost zaposlenih i na kontinuirano poboljšanje zadovoljstva klijenata.

Izvor: Pobjeda

Foto: Cordmagazine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *