Iz slovenačkog NiceHasha potvrdili hakerski napad: Pokušavamo da vratimo bitcoine

Dodajte komentar

Slovenačka kriptoborza i kompanija za rudarenje kriptovaluta NiceHash potvrdila je da su nepoznati napadači provalili u njihov e-novčanik i ukrali oko 4.700 bitcoina, čime su im nanijeli štetu od oko 56 miliona eura.

Direktor Marko Kobal je korisnicima u videkonferenciji preko Facebooka kazao da je osigurao da sve mjenjačnice budu obaviještene o krađi bitcoina, ali će trebati vremena za rješavanje problema, zato što ne mogu još reći da li će digitalni novac biti vraćen i kako. Kompanija je do sada stekla oko 50.000 korisnika, koji su im, kako su rekli, do sada platili više od milijardu dolara.

“Neko je želio da nas uništi”, rekao je Kobal u govoru korisnicima, dodajući da je u NiceHash uložio četiri godine svog života. “Mi razumijemo vaše brige i nismo vas napustili. Trenutno radimo sa domaćim i stranim istražiteljima i stručnjacima kako bismo saznali šta se dogodilo”, rekao je Kobal.

Do sada je, po njegovim riječima, forenzička istraga pokazala da su hakeri provalili u njihov sistem u srijedu ujutro, a IP adresa je prema do sada poznatim podtcima izvan EU-a.

Šef marketinga u NiceHash-u Andrej P. Škraba potvrdio je informacije o napadu za Reuters, objašnjavajući kako je izveden “izuzetno profesionalno sa sa razrađenom metodom socijalnog inženjeringa”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *