5 savjeta za brendiranje proizvoda

Dodajte komentar

Da li ste primetili da obožavate neki proizvod bez razloga i kupujete ga iako na tržištu ima i drugih, boljih, jeftinijih opcija? Sjetite se samo koliko puta ste, na putovanjima, posjetili McDonald’s u svakoj državi, umjesto da uživate u domaćoj kuhinji zemlje koju posjećujete?

Brend je naziv, znak, simbol, dizajn ili kombinacija sva tri elementa radi identifikovanja roba ili usluga prodavca i njegovom diferenciranju od konkurencije. Kreiranje brenda ili brendiranje proizvoda ili usluge se ne dešava preko noći, a najveći broj stručnjaka u toj oblasti navodi 5 načina koji kreiraju tu neraskidivu vezu između proizvođača i kupca.

1. Emocionalno brendiranje – Mnoge kompanije prodaju priču a ne sam proizvod, a cilj takvog brendiranja je izazvati emocije kod kupaca. Ova taktika radi čak i kada sam proizvod kod Vas izazove loše emocije (izazivanjem negativnih osjećanja takođe se može proizvesti sličan efekat). Kod emocionalnog brendiranja najvažnije je ne ostaviti potencijalnog kupca ravnodušnim.

2. Budite ono što jeste – ni najbolji marketing vam neće prodati proizvod ako on ne sadrži ni najmanje karakteristike iz reklame. Strategija prevare kupca ne može da uspe na duži vremenski rok, a Vaš cilj jeste da imate lojalne kupce.

3. Nemojte pratiti trendove ‘na silu’ – Ako radite ono što volite, lakše ćete se diferencirati od ostalih, jer ćete ponuditi autentičnost.

4. Internet prezentacija – Osim vođenja sopstvenog sajta, neophodno je posjedovati profile na društvenim mrežama. Online prisutnost biće ključna za pozicioniranje na tržištu onog trenutka kada odlučite da proširite poslovanje.

5. Budite vidljivi i van interneta i društvenih mreža, u realnom vremenu – pratite sajmove, seminare, konferencije, povežite se sa ljudima i klijentima. Feedback potrošača je najvrjednija informacija za vas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *