Ovako izgleda raspodjela bogatstva u Evropi (mapa)

Dodajte komentar

Jakub Marian objavio je na svojoj web stranici kartu koja prikazuje raspodjelu bogatstva u Evropi.

Podaci prikazani na karti temelje se na analizi švajcarske multinacionalne financijske firme Credit Suisse koja mjeri bogatstvo brojanjem vrijednosti financijske i ostale imovine, te oduzimanjem vrijednosti dugova.

Objavljena karta Evrope prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

Kako je Indexu pojasnila ekonomista Vedrana Pribičević, ovu kartu ipak ne treba uzeti “zdravo za gotovo”.

“Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Evropske unije. Za neke od zemalja EU-a koristi se izračun baziran na ukupnim bilansima domaćinstva koje bilježe što na određeni dan posjeduje jedno domaćinstvo, odnosno što duguje, a za neke zemlje korišćeni su podaci utemeljeni na financijskim bilansima, u koje je uključena samo financijska imovina. U ukupne bilance domaćinstva uključeno je sve, pa i nekretnine”, tumači Pribičević.

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Hrvatska je bogatija od svih zemalja bivše Jugoslavije – uz jedan očekivani izuzetak – Sloveniju.

“Po objavljenim podacima, Slovenija je otprilike dva, tri puta bogatija od Hrvatske. Brojke za istočni dio ex-Yu zemalja prikazane na karti takođe treba uzeti s rezervom jer se radi o procjenama utemeljenim na podacima lošijeg kvalitete”, napominje autor karte.

Što se pak tiče zemalja članica Europske unije, Hrvatska je pri samome dnu po bogatstvu.

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dvije najbogatije države su Švajcarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska i Velika Britanija.

Najsiromašnije države u Europi su Ukrajina i Bjelorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.

Izvor: jakubmarian.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *