Direktor Volkswagena u Americi dobio sedam godina zatvora zbog dizel skandala

Dodajte komentar

Direktor njemačke fabrike automobila Volkswagen koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dieselgate, osuđen je u srijedu na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora na američkom sudu.

Oliver Schmidt (48), njemački državljanin, koji je priznao krivicu u zamjenu za smanjenje kazne, mora da plati i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je portparol saveznog suda u Detroitu, u saveznoj državi Michiganu.

Schmidt je na sudu rekao da je “donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga”. Sud je ocijenio da je učestvovao u prevari s računarskim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američke vlasti kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila. Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvata pet godina za udruživanje radi počinjenja prevare i dvije za nepoštovanje zakona o prirodnoj sredini.

Volkswagen je u SAD-u već morao da plati više od 22 milijarde dolara za popravke i otkup gotovo 600.000 automobila – među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno 2- i 3-litrenim motorom – a njihovim vlasnicima isplati odštetu. Računarski programi mogli su skrivati emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene nivoe. U SAD-u je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *