Tramp: Porez za korporacije biće 15 odsto niži

Dodajte komentar

Predsjednik SAD Donald Tramp nagovijestio je da će možda htjeti da pregovara o promjeni poreske stope za korporacije i da bi ona mogla da iznosi 22 umjesto 20 odsto.

Tako je predviđeno predlozima zakona usvojenim u oba doma američkog Kongresa.

Tramp je tako unio dozu neizvjesnosti u proces temeljne reforme poreskog sistema SAD, nekoliko sati pošto je Senat američkog Kongresa usvojio zakon o reformi poreskog sistema, navodi Asošiejted pres.

Senat je usvojio zakon uz 51 glas za i 49 protiv, a taj tekst sada treba da bude usaglašen sa verzijom koju je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio 16. novembra.

Američki predsjednik rekao je novinarima u Bijeloj kući da će iz predstojećih pregovora dva doma Kongresa o objedinjenoj verziji zakona “izaći nešto predivno” i da će porez za korporacije “biti smanjen s 35 na čak 20 odsto”.

“Stopa bi na kraju mogla da bude i 22 odsto, ali mogla bi da bude i 20 odsto. Vidjećemo šta će na kraju ispasti”, rekao je Tramp.

Republikanski kongresmeni i senatori sada će pokušati da pomire razlike u dvije verzije poreskog zakona, u procesu iza zatvorenih vrata koji bi brzo mogao da bude okončan. Tramp je rekao da želi da potpiše zakon prije Božića.

Ako zakon stupi na snagu, to će biti najtemeljnija promjena američkog poreskog sistema u posljednjih 30 godina, prva velika reforma 45. predsjednika SAD i njegova prva pobjeda od stupanja na dužnost.

Predlozima usvojenim u oba doma Kongresa predviđaju se veliki poreski rezovi za kompanije, s 35 na 20 odsto, i umereniji rezovi za porodice i pojedince.

Usvajanje poreske reforme Trampovi republikanci smatraju ključnim u nastojanju da zadrže većinu u oba doma Kongresa na izborima sljedeće godine.

Demokrate navode da će novi zakon pomoći jedino bogatima i korporacijama, i oštetiti radnike sa skromnim primanjima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *